Femeile sunt cele care muncesc și mai mult atunci când lucrează de acasă, iar bărbații par că nu prea le ajută, chiar dacă și ei au regim de telemuncă, arată o cercetare recentă.
Numărul americanilor care lucrează de la domiciliu s-a triplat din 2019 până în prezent, din cauza pandemiei: de la 5,7% (aproximativ 9 milioane de oameni) la 17,9% (în jur de 27.6 milioane de persoane) în anul 2021, potrivit Biroului de Recensământ al Statelor Unite ale Americii.
Problema este, de fapt, că renunțând la biroul de la serviciu se ajunge la o împletire a programului de lucru cu responsabilitățile casnice: pe de o parte există sarcinile impuse de locul de muncă, iar pe de altă parte sunt copiii și alte îndatoriri casnice care trebuie rezolvate. Astfel, se pare că femeile pun umărul la lucru mai mult decât bărbații, arată un studiu al Universității de Stat din Ohio, potrivit HuffPost.
Cercetătorii de aici au derulat două seturi de sondaje pentru studiu, ambele în timpul pandemiei de Covid19. Primul sondaj, realizat la debutul restricțiilor, a vizat 172 de cupluri de heterosexuali din China, care aveau cel puțin un copil. Al doilea studiu a fost realizat la finalul pandemiei, aici fiind incluse cupluri din Coreea de Sud: unele aveau copii, altele nu, însă ambii parteneri erau în câmpul muncii.
Cuplurile au avut de completat câte două sondaje la finalul serii, vreme de 14 zile lucrătoare consecutive. Fiecare bărbat și femeie au răspuns la întrebări privind munca pe care o realizau de acasă, dar și cantitatea de sarcini domestice îndeplinite.
În urma analizei răspunsurilor, cercetătorii au aflat astfel că atât soții, cât și soțiile îndeplinesc mai multe obligații casnice atunci când lucrează după un program flexibil, decât o fac atunci când merg la birou. Însă se pare că femeile muncesc mai mult decât bărbații la capitolul responsabilități domestice. Cu alte cuvinte, soții nu și-au ajutat mai mult partenerele nici măcar când au stat mai mult acasă.
„Aceste rezultate sugerează că bărbații pot asigura mai multe resurse și sprijin pentru soțiile lor”, a spus Jasmine Hu, profesor la Universitatea de Stat din Ohio și coordonatorul studiului.
Iar acest sondaj este în acord cu mai multe concluzii recente care arată diferențele dintre sexe în ce privește experiența telemuncii din timpul pandemiei. Este vorba despre o cercetare din 2021, care menționează că mamele sunt de trei ori mai solicitate decât tații atunci când ambii lucrează de acasă.
Iar în 2020, profesori de la Universitatea Yale au ajuns la concluzia, în urma unor analize, că femeile erau mult mai expuse burnout-ului, depresiei și anxietății decât bărbații.
Pentru un echilibru al sarcinilor domestice, specialiștii recomandă ca soții să lucreze în ture.
„Oamenii sunt mai productivi atunci când știu că au un timp bine stabilit pentru a finaliza ceva. Astfel, veți putea ulterior să vă uitați în urmă și să spuneți: Wow, chiar am lucrat ca o echipă”, a adăugat Britt Riley, co-fondatorul unui centru de wellness.
Principalul motiv pentru care femeile și bărbații aleg să divorțeze
Câți dintre angajați intenționează își schimbe locul de muncă în 2023?
Un somn de bună calitate face femeile să fie mai ambițioase la locul de muncă