Populația Chinei a scăzut anul trecut pentru prima dată în ultimele șase decenii, o schimbare istorică care ar putea marca începutul unei lungi perioade de scădere a numărului de cetățeni, cu implicații profunde pentru economia sa și pentru întreaga lume, scrie Reuters.
Scăderea, cea mai gravă din 1961, ultimul an al Marii Foamete din China, dă, de asemenea, greutate previziunilor conform cărora India va deveni cea mai populată națiune din lume în acest an.
Populația Chinei a scăzut cu aproximativ 850.000 de persoane, ajungând la 1,41175 miliarde de locuitori la sfârșitul anului 2022, a declarat Biroul Național de Statistică al țării.
Pe termen lung, experții ONU consideră că populația Chinei va scădea cu 109 milioane de locuitori până în 2050, mai mult decât triplul declinului din previziunile anterioare din 2019.
Acest lucru i-a determinat pe demografii interni să deplângă faptul că China va îmbătrâni înainte de a se îmbogăți, încetinind economia pe măsură ce veniturile scad, în timp ce datoria guvernamentală crește din cauza costurilor tot mai mari cu sănătatea și asistența socială.
„Perspectivele demografice și economice ale Chinei sunt mult mai sumbre decât se așteptau. China va trebui să își ajusteze politicile sociale, economice, de apărare și externe”, a declarat demograful Yi Fuxian. El a adăugat că forța de muncă în scădere a țării și criza forței de muncă vor exacerba și mai mult inflația ridicată din Statele Unite și Europa.
Biroul național de statistică a declarat că oamenii nu ar trebui să se îngrijoreze în legătură cu scăderea populației, deoarece „oferta globală de forță de muncă depășește încă cererea”.
Rata de natalitate din China a fost anul trecut de doar 6,77 nașteri la 1.000 de persoane, în scădere față de o rată de 7,52 nașteri în 2021 și marcând cea mai scăzută rată de natalitate înregistrată vreodată.
Rata mortalității, cea mai mare din 1974, din timpul Revoluției Culturale, a fost de 7,37 decese la 1.000 de persoane, în comparație cu rata de 7,18 decese din 2021.
O mare parte din declinul demografic este rezultatul politicii Chinei privind un singur copil, impusă între 1980 și 2015, precum și a costurilor foarte mari pentru educație, care au descurajat mulți chinezi să aibă mai mult de un copil sau chiar să aibă vreunul.
Din 2021, guvernele locale au implementat măsuri pentru a încuraja oamenii să aibă mai mulți copii, inclusiv deduceri fiscale, concedii de maternitate mai lungi și subvenții pentru locuințe. Președintele Xi Jinping a declarat, de asemenea, în octombrie, că guvernul va promulga și alte politici de susținere.
Cu toate acestea, măsurile de până acum au făcut prea puțin pentru a opri tendința pe termen lung.