Noma, unul dintre cele mai apreciate restaurante din lume, își va închide porțile anul viitor. De la deschiderea sa, în urmă cu două decenii, restaurantul din Copenhaga – creditat cu inventarea noii bucătării nordice – a ajuns de 5 ori în fruntea listei celor mai bune 50 de restaurante din lume.
După ani de zile în care a servit mâncăruri bazate pe ingrediente locale – de la cremă de creier de ren cu polen de albine la o înghețată de cozonac și orez fermentat cu caramel de stridii – aventura cu trei stele Michelin a bucătarului René Redzepi își va încheia capitolul restaurante la sfârșitul anului 2024, relatează CNN.
În anul următor, acesta va renaște ca un „laborator gigantic”, denumit Noma 3.0.
„(Va fi) o bucătărie de testare dedicată muncii de inovare alimentară și dezvoltării de noi arome, una care va împărtăși roadele eforturilor noastre mai mult decât oricând”, a precizat restaurantul.
„Scopul nostru este de a crea o organizație de durată dedicată muncii revoluționare în domeniul alimentar, dar și de a redefini fundația unei echipe de restaurant, un loc în care poți învăța, îți poți asuma riscuri și te poți dezvolta!”, a adăugat acesta.
Fostul restaurant va continua să primească oaspeți la ocazii.
„Dacă pandemia ne-a învățat ceva, este cât de fragile pot fi visele noastre, cât de incredibil de epuizantă și dificilă poate fi această industrie”, a declarat Redzepi după ce a primit premiul World’s Best Restaurant în 2021.