Anul trecut, aproximativ cinci milioane de copii cu vârsta sub cinci ani au murit, arată Organizația Națiunilor Unite. Acest lucru corespunde unui deces la fiecare 4,4 secunde.
ONU a deplâns rata încă ridicată a mortalității în rândul copiilor și tinerilor din întreaga lume.
Se estimează că aproximativ cinci milioane de copii cu vârsta sub cinci ani au murit în 2021. De asemenea, 2,1 milioane de copii şi tineri cu vârsta cuprinsă între 5 şi 24 de ani şi-au pierdut viaţa anul trecut. Acest lucru corespunde cu un deces la fiecare 4,4 secunde. În aceeași perioadă, s-au înregistrat și 1,9 milioane de nașteri de copii morți.
În mod tragic, multe dintre aceste decese ar fi putut fi evitate printr-o mai bună asistență medicală pentru mame, nou-născuți, copii și adolescenți.
În fiecare zi, mult prea mulți părinți suferă trauma pierderii copiilor lor, uneori chiar înainte de primul suflu, a declarat Vidhya Ganesh, director al UNICEF pentru analiza datelor, conform dpa.
Pe termen lung, totuși, există evoluții pozitive, potrivit ONU: începând cu anul 2000, ratele mortalității în rândul copiilor mici din întreaga lume au scăzut cu 50%, iar în rândul copiilor mai mari și al tinerilor cu 36%.
Potrivit studiului, această evoluție este legată de o consolidare a asistenței medicale primare.
Conform OMS, șansa de supraviețuire a unui copil depinde în mare măsură de locul în care se naște. Aceasta este o „nedreptate flagrantă”. Copiii din regiunea subsahariană au un risc de 15 ori mai mare de a muri prematur decât cei din Europa sau America de Nord. Riscul de naștere a unui copil mort este de 7 ori mai mare în Africa Subsahariană și în Asia de Sud decât în țările industrializate din nord.