Home » D:News » Marea conspirație cu sclipici. Cine este cel mai mare consumator din lume?

Marea conspirație cu sclipici. Cine este cel mai mare consumator din lume?

Publicat: 15.01.2023

Sclipiciul este produsul esențial în multe decorațiuni de Crăciun, lucrări de artă ale copiilor și farse îngrozitoare. Este o substanță care ajunge peste tot și adesea greu de îndepărtat. Cu toate acestea, vremea sclipiciului s-ar putea să se apropie de sfârșit, deoarece se zvonește că, în prezent, ne aflăm în mijlocul unei penurii de sclipici.

Mare parte din sclipici este alcătuit din mai multe foi mari de plastic subțire sau tip folie, care este adesea acoperit cu un strat de aluminiu, o substanță numită polyethylene terephthalate (PETE). Deși, unele tipuri de sclipici artizanal sunt fabricate din metal și sticlă.

Acesta vine în forme, dimensiuni și culori diferite.

De ce ne place atât de mult sclipiciul?

Sclipiciul este o minune strălucitoare care captează imaginația tuturor vârstelor. Oamenii au fost dintotdeauna obsedați de lucrurile strălucitoare. Poate există un motiv evolutiv pentru acest lucru, deoarece atracția pentru obiectele lucioase este legată de căutarea apei proaspete. Într-o investigație, cercetătorii au descoperit că micuții și sugarii sunt atrași de suprafețele strălucitoare.

Când și cum a fost inventat sclipiciul?

Sclipiciul a fost creat pentru prima dată în anii 1940, la o fermă din New Jersey, SUA, de către Henry Ruschmann. Acesta era foarte experimentat în tăierea de precizie și a observat că mașina de tăiat pe care a inventat-o (pentru a developa și tăia fotografii lucioase) se aglomera ocazional și depunea celuloză, potrivit IFLScience.

Ruschmann a continuat să inventeze o mașină de tăiat bucățile de sclipici din resturi de plastic. Sclipiciul produs ar fi trebuit să fie o afacere secundară care să ajute la susținerea costurilor de funcționare ale fermei pentru creșterea și mulsul vacilor Guernsey. Cu toate acestea, modesta afacere cu sclipici s-a transformat într-o companie proprie, numită Meadowbrook Inventions.

Sclipiciul a fost adus în sfera publică abia în perioada Crăciunului, în New York-ul anilor 1940, atunci când utilizarea acestuia a fost încurajată în locul lumânărilor de Crăciun, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cine produce sclipici pe piața globală?

Există două companii principale, ambele situate în New Jersey, care produc sclipici în lume. Prima este compania originală Meadowbrook Inventions, care este „o companie foarte privată”, potrivit corespondenței prin e-mail cu jurnaliștii de la New York Times. A doua companie este Glitterex.

Există un aer foarte secretos în jurul producției de sclipici, iar companiile nu vor să dezvăluie clienților lor cum se fabrică această substanță.

Cine este cel mai mare utilizator de sclipici?

Există multe utilizări ale sclipiciului. Datorită proprietăților sale statice și a faptului că este dificil de îndepărtat, sclipiciul a fost folosit și ca probă la locul crimelor.

În același timp, unii oameni cred că sclipiciul este folosit în industria constructoare de bărci, sugerând că industria nu își dorește ca un consumator să cunoască detaliile din spatele producției și utilizării, deoarece acest lucru i-ar putea afecta imaginea. Totuși, este bine cunoscut faptul că vopseaua auto conține sclipici.

O altă teorie cu privire la cel mai mare consumator de sclipici este aceea conform căreia ar putea fi vorba de industria pastei de dinți. Unii oameni mai cred că sclipiciul este folosit în armată. Alții cred că sclipiciul este, de fapt, amestecat cu nisipul de pe multe plaje de lux.

Cu toate acestea, consumatorul numărul unu de sclipici este un secret total. Atunci când un reporter a întrebat Glitterex care este cea mai mare piață care folosește sclipiciul pentru diverse produse, compania a refuzat să răspundă, deoarece „nimeni nu vrea să știe că este vorba de sclipici [în produsul său]”.

Bineînțeles, acest răspuns a aprins imaginația multor oameni și reprezintă fundamentul teoriei conspirației din jurul sclipiciului.

Vă mai recomandăm și: 

Bomba cu sclipici, metoda prin care un fost inginer NASA încearcă să scape de hoţi

Marte, planeta cu sclipici: Curiosity a descoperit în nisipul marţian fragmente de material strălucitor

Țara europeană care a ajuns în centrul industriei cu cocaină

Leo Baekeland, părintele industriei de mase plastice

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase