O hartă care dezvăluie o comoară a naziștilor, făcută publică pentru prima dată
Soldații naziști ar fi ascuns lângă un sat olandez, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, o comoară de aur și bijuterii care ar putea valora milioane de dolari. O hartă recent publicată ar arăta locul în care ar fi fost ascunsă comoara. Documentul din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial a fost recent făcut public de Arhivele Naționale din Olanda.
Harta sugerează că această comoară a fost îngropată lângă satul Ommeren. Prada ar constă în patru cufere umplute cu diamante, rubine, aur, argint și bijuterii, care au fost furate de soldați naziști în timpul exploziei la o bancă din apropierea orașului Arnhem, în august 1944, conform IFL Science.
În aprilie 1945, forțele aliate erau pe cale să elibereze Arnhem, așa că soldații ar fi îngropat cu frenezie prada lângă Ommeron. Statul olandez a adus chiar și un fost soldat nazist în Olanda după război, în încercarea de a descoperi obiectele furate, dar acestea nu au fost găsite niciodată.
„Valorează câteva milioane. Desigur, îți stimulează imaginația”
„Valorează câteva milioane. Desigur, îți stimulează imaginația. Nu se întâmplă aproape niciodată. Faptul că există o hartă specifică este special”, a spus Annet Waalkens, de la Arhivele Naționale, într-un comunicat.
Deși nu există nicio certitudine că obiectele valoroase se află încă acolo, vânătorii amatori de comori nu au pierdut timpul, încercând să găsească prada.
Situația a devenit atât de copleșitoare pentru sat încât municipalitatea din Buren a emis o declarație pentru a explica faptul că oamenii nu au voie să sape după comori folosind detectoare de metale fără permisiunea lor. În plus, toate descoperirile arheologice trebuie declarate, astfel că oamenii nu vor avea voie să ia comorile pentru ei înșiși.
„Aurul nazist”, o bogăție adânc îngropată sau un mit din vremea războiului?
Țările de Jos a fost una dintre numeroasele țări din Europa care a căzut sub ocupație germană în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ca parte a mizeriei provocate pe aceste teritorii, naziștii au dus o politică de jefuire a bogățiilor victimelor lor pentru a contribui la finanțarea efortului de război. Aurul, argintul și moneda erau frecvent jefuite, dar se știe că aceștia furau și obiecte de importanță culturală, cum ar fi obiecte de artă, ceramică, cărți și comori religioase.
Așa-numitul „aur nazist” a atras un interes enorm după cel de-Al Doilea Război Mondial, nu în ultimul rând pentru că unele dintre obiectele furate au rămas nedescoperite. Una dintre cele mai misterioase povești vorbește despre un tren de aur nazist, sau trenul de aur Wałbrzych, care a fost ascuns într-un tunel undeva în Polonia, în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Se spune că acest vagon de tren înarmat ar fi încărcat cu aur și alte relicve valoroase.
În ultimii ani, interesul pentru trenul de aur nazist a fost reaprins atunci când radarul de pătrundere în sol a dezvăluit o descoperire promițătoare în apropiere de Walbrzych, în sud-vestul Poloniei. Deși au fost efectuate săpături, în cele din urmă nu s-a găsit nimic. Mulți încă mai păstrează speranța că vagonul de tren va fi dezgropat într-o zi, dar alții încep să creadă că povestea nu este nimic mai mult decât un zvon din timpul războiului și un folclor urban.
Vă mai recomandăm și:
Un lagăr pentru prizonierii germani din cel de-Al Doilea Război Mondial a fost excavat
O femeie în vârstă de 101 ani a regăsit tabloul furat de la tatăl ei de naziști în 1940
Babi Iar, probabil cel mai amplu masacru comis de naziști în Uniunea Sovietică
Obuze și grenade din Al Doilea Război Mondial, găsite în județul Neamț