Un laureat Nobel a înfuriat pe toată lumea după ce a explicat cum trebuie gătite pastele
Italienii sunt extrem de protectori atunci când vine vorba de gastronomia lor, după cum o dovedesc dezbaterile regulate cu privire la ingredientele pentru pizza sau la tipul potrivit de paste pentru o porție de bolognese cu sos ragu. Așa că a fost și mai surprinzător atunci când un fizician italian, câștigător al Premiului Nobel, a explicat cum trebuie gătite pastile. Sfatul, care părea să contrazică tot ceea ce bucătarii italieni făcuseră timp de secole, a provocat diverse reacții.
Profesorul Giorgio Parisi, care a câștigat Premiul Nobel pentru Fizică în 2021, pentru „descoperirea interacțiunii dintre dezordine și fluctuații în sistemele fizice, de la scară atomică la scară planetară”, a sugerat că oprirea focului la jumătatea procesului de gătire a pastelor, apoi acoperirea cu un capac și așteptarea ca acea căldură reziduală din apă să ducă procesul la bun sfârșit, poate ajuta la reducerea costurilor de gătire a pastelor.
Antonello Colonna, bucătar cu stele Michelin, a declarat că această metodă face ca pastele să fie „ca de cauciuc”, iar în felul acesta nu ar putea să fie servite niciodată într-un restaurant de înaltă calitate cum este cel pe care îl administrează, potrivit Science Alert.
O altă metodă de economisire
Dar oare, acasă, pentru noi, metoda lui Parisi de a economisi câțiva bănuți în timp ce gătim paste, chiar ar putea fi eficientă?
Metoda lui Parisi de a opri focul la jumătatea timpului și de a lăsa pastele să se gătească la căldura reziduală va înjumătăți costul de gătire, ceea ce înseamnă o economie de aproximativ 0,03 euro. Această metodă va fi și mai eficientă în cazul plitelor ceramice, deoarece, spre deosebire de cele cu gaz și inducție, acestea se răcesc greu.
Cu toate acestea, prin separarea proceselor de rehidratare și încălzire, este posibil să se reducă și mai mult costul. Pastele uscate pot fi rehidratate complet prin înmuierea prealabilă în apă rece timp de două ore. Acesta este un proces care nu necesită deloc energie și care economisește încă 0,03 euro.
Pastele trebuie să fie apoi aruncate în apă clocotită pentru a se încălzi și aici se pot face și alte economii. Bucătarii și oamenii de știință spun că o calitate a gătirii pastelor nu este influențată de reducerea semnificativă a cantității de apă folosită.
Ce importanță au gradele la care fierbe apa pentru gătirea pastelor?
Studenții Mia și Ross de la Universitatea Nottingham Trent s-au apucat de gătit paste în diferite moduri, ajutând astfel la deslușirea acestei întrebări. Studenții au constatat că reducerea la jumătate a apei a dus la paste perfecte, dar reducerea la o treime a fost nesatisfăcătoare. Amidonul se eliberează în timpul gătitului și, dacă nu există suficientă apă, concentrația se acumulează, lăsând grămezi de paste gătite inegal, deși amestecarea regulată în vas poate îmbunătăți situația.
Se pare că granulele de proteine din paste se dizolvă la peste 80 de grade Celsius, astfel încât nu este nevoie să aduci vasul la „fierbere” la 100 de grade Celsius, așa cum se recomandă adesea. Fierberea la foc mic este suficientă pentru a găti complet pastele.
Cea mai eficientă metodă pentru gătitul pastelor, dacă vrei să economisești
„Premiul” pentru cea mai eficientă metodă de gătire a pastelor uscate a fost câștigat de înmuierea în prealabil în apă rece, înainte de a le adăuga într-o cratiță cu apă sau sos care fierbe la foc mic timp de unul sau două minute.
Păstrarea unui capac pe tigaie este un alt lucru simplu pe care îl poți face. Adăugarea de sare, deși face o diferență minimă în ceea ce privește punctul de fierbere, îmbunătățește semnificativ gustul.
Acum, depinde de fiecare dintre noi să experimenteze cu aceste metode până găsim o combinație care face gătitul pastelor mai economic.
Vă mai recomandăm și:
Laureații Premiului Nobel pentru Științe Economice din 2021
Meniul lui Aristotel creat de un profet în gastronomie. Ce mânca marele filosof grec
Proprietarul unui restaurant oferă pizza gratis tuturor locuitorilor dintr-un oraș