Franța cere vaccinarea împotriva gripei aviare în toată Uniunea Europeană

30 12. 2022, 03:00
Sursa foto: Shutterstock

Confruntată cu o epidemie de gripă aviară „fără precedent”, industria avicolă franceză cere vaccinarea „în toată Uniunea Europeană” atunci când serul va fi disponibil, în caz contrar va provoca perturbări ale schimburilor comerciale.

În Franța, unde aproximativ 3,3 milioane de animale au fost sacrificate de la 1 august, guvernul și-a stabilit ca obiectiv lansarea primei vaccinări a păsărilor de curte în toamna anului 2023, relatează AFP.

Anvol, care reunește 20 de organizații din domeniu, cere guvernului francez să pună în aplicare „diplomația sanitară” și să „acționeze pentru ca vaccinarea împotriva gripei aviare să fie adoptată în întreaga Uniune Europeană”.

Cinci țări europene au intrat în cursa pentru vaccinuri

„Ar fi de neînțeles dacă anumite state membre ale UE, mari producători de păsări, ar refuza să accepte cadrul european de vaccinare și ar folosi acest argument ca avantaj comercial”, a spus Anvol.

În acest stadiu, nu există niciun vaccin suficient de eficient cu autorizație de introducere pe piață. Un regulament european care autorizează principiul vaccinării „ar trebui să intre în vigoare la sfârșitul lunii februarie”, potrivit guvernului, în timp ce, în urmă cu doar un an, „profesioniștii și părțile interesate se opuneau cu tărie”. Cinci țări europene au intrat în cursa pentru vaccinuri. Franța și Ungaria lucrează la un ser pentru palmipede (rațe, gâște), Țările de Jos și Belgia pentru găini și Italia pentru curcani.

Cei mai mari producători de carne de pasăre din Uniunea Europeană

În ceea ce privește importurile, există încă riscul ca unele țări să refuze să cumpere păsări de curte sau produse provenite de la păsări vaccinate, de teamă că vaccinul va masca prezența bolii și că virusul se va răspândi apoi în țara lor. În timp ce „exporturile din industria avicolă franceză reprezintă peste un miliard de euro pe an”, Anvol cere garanții pentru a păstra echilibrul economic al unei industrii în care „exporturile reprezintă peste 60% din cifra de afaceri”.

„Închiderea piețelor de export către Franța ar avea consecințe dezastruoase pentru anumite regiuni în ceea ce privește ocuparea forței de muncă”, potrivit organizației.

Franța, al doilea mare producător de carne de pasăre din Uniunea Europeană în 2021, este de așteptat să cadă pe locul patru, după Polonia, Spania și Germania, cu o scădere a ofertei de aproape 10% în 2022, an marcat de izbucnirea gripei aviare, potrivit unei estimări din septembrie a Anvol.