Artă rupestră din sudul Australiei, distrusă de vandali
Vandalii au distrus opere de artă din Australia de Sud, despre care se crede că ar avea o vechime de aproximativ 30.000 de ani.
Operele de artă din Nullarbor Plain, care sunt desene sculptate în pereții de calcar de cretă din peștera Koonalda, au o semnificație specială pentru poporul aborigen Mirning din regiune.
Se crede că vandalii au săpat pe sub o poartă de oțel înainte de a mâzgăli pe pereți „nu te uita acum, dar aceasta este o peșteră a morții”, potrivit BBC.
„Unele dintre cele mai vechi dovezi ale existenței aborigenilor”
„Acest lucru este sincer șocant. Aceste peșteri sunt unele dintre cele mai vechi dovezi ale existenței aborigenilor în acea parte a țării”, a declarat procurorul general al Australiei de Sud și ministrul afacerilor aborigene, Kyam Maher, pentru ABC Radio.
Bătrânul Mirning, un lider al băștinașilor, a declarat pentru BBC că a aflat prima dată despre vandalismul „devastator” din mass-media. El a spus că acesta este un alt exemplu al „lipsei constante de respect” cu care se confruntă poporul său.
„Este un abuz la adresa țării noastre și este un abuz la adresa istoriei noastre. Ceea ce a dispărut a dispărut și nu o vom mai recupera niciodată”, a spus el.
Cei care au vandalizat operele de artă rupestră, urmăriți penal
Peștera Koonalda a fost inclusă pe lista Patrimoniului Național în 2014.
Maher a declarat că cei găsiți responsabili pentru vandalism ar putea fi urmăriți penal. Totuși, Maher și guvernul federal au fost criticați atât de băștinași, cât și de experții în peșteri, care spun că au ridicat de mai multe ori problema securității slabe din jurul sitului.
Persoanele care au deteriorat un sit sau un obiect aborigen riscă în prezent o amendă de 10.000 de dolari australieni sau până la șase luni de închisoare, în conformitate cu legile privind patrimoniul aborigen din Australia de Sud.