O navă spațială rusă Soyuz, andocată în prezent la Stația Spațială Internațională și programată să aducă trei astronauți pe Pământ, a avut recent o scurgere și a pulverizat o ceață densă și lichidă în spațiul cosmic. Incidentul a forțat oficialii de la agenția spațială a Rusiei, Roscosmos, să caute moduri prin care să răcească capsula care s-ar fi încălzit până la o temperatură sufocantă de 50 de grade Celsius.
O inspecție efectuată cu ajutorul Canadarm2, un braț manipulator lung atașat la exteriorul stației spațiale, a dezvăluit o gaură de 0,8 milimetri, care pare să fi provocat scurgerea, relatează agenția rusă de stat TASS, conform Futurism.
Oficialii cred că în spatele avariilor se află micrometeoriți, dar cauza exactă, la fel ca și planul de a-i aduce pe astronauți acasă, nu au fost deocamdată confirmate.
Yury Borisov, șeful Roscosmos, a descris situația drept „nu foarte plăcută”, dar a respins ideea că nava ar fi atins vreodată 50 de grade Celsius.
Potrivit Roscosmos, modulul de locuit al capsulei Soyuz se află, în prezent, la o temperatură de 30 de grade Celsius, în timp ce compartimentul de echipamente are aproximativ 40 grade Celsius.
Agenția spațială rusă a mai spus că temperaturile se află în limite acceptabile pentru cosmonauți.
Dar asta nu înseamnă că cei trei astronauți, cosmonauții Sergey Prokopyev, Dmitri Petelin și astronautul NASA Frank Rubio, care ar fi trebuit să se întoarcă la bordul navei spațiale cu scurgeri, mai au cu ce să se întoarcă acasă.
După cum relatează jurnaliștii de la Ars Technica, Roscosmos încearcă acum să-și dea seama dacă această capsulă este pregătită să se întoarcă sau dacă o nouă Soyuz, care ar fi trebuit să transporte trei noi membri ai echipajului pe ISS în martie, va trebui să fie lansată sub formă de zbor de întoarcere improvizat, aceasta fiind o soluție costisitoare.
Deocamdată, va trebui să așteptăm și să vedem ce vor decide Roscosmos și NASA să facă în continuare.
Călătoria în spațiu a fost oribilă pentru William Shatner. Actorul din Star Trek a explicat de ce
NASA a semnat un nou contract cu SpaceX, pentru 5 misiuni cu astronauți. Ce valoare are contractul?
O fetiță de opt ani a vorbit cu astronauții de pe ISS folosind radioul tatălui său
ESA ar putea construi o centrală în spațiu pentru a trimite electricitate pe Pământ