Europenii rămân fără foie gras din cauza gripei aviare
După un an dificil datorat gripei aviare, industria de foie gras suferă o nouă lovitură chiar în contextul apropierii sărbătorilor de iarnă, însemnând că acesta ar putea lipsi de pe mesele de Crăciun ale francezilor.
„Gripa aviară a afectat vestul Franţei, în special regiunea Pays de la Loire, care furnizează 70% din raţele crescute pentru foie gras. Este un şoc uriaş pentru întreaga industrie“, a declarat Marie-Pierre Pe, director al Cifog, pentru Euractiv.
Peste 16 milioane de păsări au fost sacrificate din cauza gripei aviare. În acest context, preţurile vor fi cu 20% mai mari în medie în acest an. Sectorul francez exportă aproximativ 20% din producţie, în special către Spania şi Belgia.
Europenii rămân fără foie gras
Franţa, Spania, Belgia, Bulgaria şi Ungaria reprezintă aproximativ 90% din producţia mondială de foie gras.
„Toate ţările din UE suferă din cauza costurilor în creştere de producţie şi consecinţelor gripei aviare“, arată Xavier Dubois, CEO al Foie Gras Partner.
Virusul s-a răspândit rapid în Europa în ultimele săptămâni, generând îngrijorare în rândul fermierilor şi oficialilor din sectorul veterinar, în condiţiile în care focarele anterioare au dus la sacrificarea a milioane de păsări şi la restricţii comerciale la nivel internaţional, notează Poultry World.
Gripa aviară face prăpăd
La scurt timp după ce a câştigat statutul de ţară liberă de gripa aviară, Polonia a consemnat noi focare. Virusul a fost confirmat la ferma Frahelz, la 130 de km de oraşul ceh Praga, unde serviciile veterinare au eliminat un efectiv de 15.000 de raţe. Administraţia veterinară din Cehia a interzis creşterea păsărilor în aer liber în urma înmulţirii cazurilor de gripă aviară.
În Ungaria, oficialii veterinari au confirmat prezenţa virusului gripei aviare într-o fermă de gâşte.
Gripa viară a ucis milioane de curcani
Situaţia din Europa de Vest este de asemenea foarte proastă. Potrivit topagrar.pl, 1.430 de focare de gripă aviară au fost confirmate în Franţa în acest an. La rândul lor, în Germania şi Olanda au fost înregistrate aproximativ 80 de focare de gripă aviară la păsările de curte.
Noi focare au fost înregistrate recent şi în Marea Britanie.
Din cauza penuriilor provocate de aceste focare, preţul curcanilor a crescut cu până la 45%, relatează The Guardian. De asemenea gama de carne proaspătă de curcan este mai limitată în cele mai mari supermarketuri.
Potrivit British Poultry Council, dintr-un total de 8,5-9 milioane de curcani produşi în fiecare an pentru perioada sărbătorilor de iarnă, aproximativ 1,6 milioane au murit sau au fost sacrificaţi din cauza gripei aviare.