Vaccinul ARNm contra cancerului, aproape de testele de fază 3
Moderna și Merck se pregătesc să lanseze primul studiu de fază trei al unui vaccin împotriva cancerului cu ARN mesager. La fel ca și în cazul vaccinului împotriva COVID-19, și acesta ar învăța sistemul imunitar al organismului să țintească celulele canceroase.
Moderna și Merck se pregătesc să lanseze primul studiu de fază trei al unui vaccin cu ARN mesager împotriva cancerului, după ce un studiu anterior a arătat că acesta a sporit șansele de supraviețuire ale pacienților cu un tip agresiv de cancer de piele, potrivit Financial Times.
Datele publicate marți de Moderna au arătat că o combinație între vaccinul experimental împotriva cancerului al companiei și medicamentul de imunoterapie Keytruda al Merck a redus cu 44% riscul de deces sau de recidivă a melanomului la pacienții cu risc ridicat, în comparație cu tratamentul care utilizează doar Keytruda.
Vaccinul ARNm contra cancerului
Studiul randomizat de fază 2 a inclus 157 de pacienți care suferiseră deja o intervenție chirurgicală din cauza melanomului și i-a urmărit timp de un an. Unii participanți au primit nouă doze de vaccin împotriva cancerului, împreună cu Keytruda. Alții au primit doar Keytruda, care este tratamentul standard pentru melanomul cu stadiu ridicat.
Stéphane Bancel, directorul executiv al Moderna, a declarat că rezultatele au încurajat Merck și Moderna să se angajeze în studiul de fază 3, pe care autoritățile de reglementare tind să îl solicite înainte de a aproba un nou tratament.
Marea majoritate a medicamentelor care reușesc în studiile de fază 2 eșuează ulterior în următoarea etapă de studii, potrivit Financial Times.
Ce tipuri de cancer ar putea preveni acest vaccin?
Companiile ar urma să testeze combinația și pe alte tipuri de cancer. „Credem că aceasta ar trebui să funcționeze în multe tipuri de tumori, nu numai în melanom”, a declarat Bancel într-un interviu.
Oamenii de știință au studiat de mult timp potențialul utilizării tehnologiei ARNm – care este cel mai bine cunoscută pentru dezvoltarea vaccinurilor anti-Covid-19 – pentru a administra un vaccin care să învețe sistemul imunitar al organismului să țintească tumorile canceroase.
Jeffrey Weber, cercetător principal al studiului și director adjunct al Perlmutter Cancer Center de la NYU Langone, a declarat că rezultatele au oferit primele dovezi randomizate că o abordare personalizată a vaccinului ar putea fi benefică în cazurile de melanom. Weber este consultant plătit pentru Merck și Moderna.
Julie Bauman, director al centrului de oncologie de la Universitatea George Washington, a declarat că vaccinurile anti-cancer cu ARNm sunt special concepute pentru a viza cancerul fiecărui individ în parte.
„Obții țesutul de la o tumoare, îl secvențiezi și apoi, pe o perioadă de șase săptămâni, produci un vaccin care se potrivește cu primele 10-20 de mutații”, a spus ea.
Bauman a spus că vaccinul stimulează sistemul imunitar al unei persoane să țintească selectiv acele celule canceroase.
O colaborare dintre companiile Moderna și Merck
Studiul clinic face parte dintr-o colaborare de șase ani între Merck și Moderna în domeniul dezvoltării de vaccinuri personalizate împotriva cancerului.
Dean Li, președintele Merck Research Laboratories, a declarat că rezultatele pozitive ale studiului reprezintă o etapă importantă în colaborarea companiei cu Moderna. „Așteptăm cu nerăbdare să avansăm acest program în următoarea fază de dezvoltare”, a spus el.