Olandezii folosesc minatul de bitcoin pentru a crește lalele
Lalelele și bitcoinul au fost ambele asociate cu bule financiare la vremea lor, dar într-o seră uriașă de lângă Amsterdam, olandezii folosesc minatul de bitcoin pentru a crește lalele.
Inginerul Bert de Groot inspectează cele șase dispozitive pentru minatul de bitcoin în timp ce acestea calculează sume complexe pentru a câștiga criptomonede, în același timp umplând aerul cu un scâncet zgomotos și cu foarte multă căldură.
Această căldură încălzește sera în care cresc rânduri de lalele, reducând dependența de gaz fermierilor, gaz al cărui preț a crescut de la invazia Rusiei din Ucraina.
La rândul lor, serverele sunt alimentate cu energie solară de pe acoperiș, reducând costurile de electricitate uriașe ale mineritului și impactul asupra mediului.
Între timp, atât fermierii, cât și compania lui de Groot, Bitcoin Brabant, câștigă cripto, care încă atrage investitori, în ciuda unei prăbușiri recente pe piață.
„Credem că, cu acest mod de a ne încălzi sera, dar și de a câștiga niște bitcoin, avem o situație câștigătoare”, a declarat Danielle Koning pentru AFP, citată de Tech Xplore.
„Țara lalelelor”
Dragostea pentru lalele a Țărilor de Jos a provocat prima prăbușire a pieței de valori, în secolul al XVII-lea, când prețurile speculative ale bulbilor au determinat creșterea prețurilor, pentru ca ulterior acestea să se prăbușească.
Acum, Țările de Jos sunt cel mai mare producător de lalele din lume și, de asemenea, al doilea cel mai mare exportator agricol după Statele Unite, cea mai mare parte dintre plante fiind cultivată în sere.
Dar țara este foarte conștientă de efectul industriei agricole asupra schimbărilor climatice, în timp ce fermierii se luptă cu prețurile ridicate la energie.
Între timp, minarea de criptomonede necesită cantități uriașe de electricitate pentru a alimenta computerele, ceea ce duce la un impact asupra mediului pe fondul eforturilor globale de a combate schimbările climatice.
Minatul de bitcoin, folosit la creșterea lalelelor
De Groot, care și-a început afacerea abia la începutul anului 2022 și are acum 17 clienți, printre care restaurante și depozite, spune că acest lucru face ca bitcoinul și lalelele să se potrivească perfect.
„Această operațiune este de fapt negativă din punct de vedere al carbonului, la fel ca toate operațiunile pe care le construiesc eu”, spune de Groot.
„De fapt, îmbunătățim mediul”, a adăugat el.
El vinde lalele online în schimbul bitcoin printr-o afacere numită Bitcoinbloem.
Un sistem care reduce costurile cu energia
Colaborarea a început când Koning a văzut pe Twitter un videoclip despre minatul de bitcoin făcut de de Groot.
Acum există șase servere la seră, a cărei locație exactă Koning a cerut să fie păstrată secretă pentru a evita ca hoții să țintească aparatele în valoare de 15.000 de euro.
Compania lui Koning deține jumătate dintre aceste servere și păstrează bitcoinul pe care ele îl produc, în timp ce lui de Groot îi este permis să-și păstreze cele trei servere acolo în schimbul vizitelor lunare pentru a curăța praful și insectele din ventilatoarele serverelor.
Cu o diferență de 20 de grade Celsius între aerul care intră în aparate și cel care iese din ele, acestea asigură căldura necesară creșterii lalelelor și uscării bulbilor care le produc.
„Cel mai important lucru pe care îl obținem este că economisim gazele naturale. În al doilea rând, ei bine, câștigăm Bitcoin prin folosirea aparatelor în seră”, spune Koning.
Cât timp va mai fi profitabil minatul de bitcoin?
Costurile uriașe ale energiei au determinat unele firme agricole olandeze care se bazează adesea pe sere să înceteze să producă în acest an, în timp ce altele au dat faliment, spune Koning.
Între timp, filozoful Nassim Nicholas Taleb, care a dezvoltat ideea evenimentului imprevizibil, dar istoric, numit „lebădă neagră”, a comparat Bitcoin cu „Tulipmania” care a cuprins Țările de Jos în urmă cu aproape 400 de ani.
”Tulipmania” a dus la creșterea prețurilor pentru un singur bulb la mai mult de 100 de ori venitul mediu anual, înainte de spargerea bulei în 1637, făcând băncile să eșueze și oamenii să-și piardă economiile.
Sectorul criptomonedelor este zguduit în prezent de prăbușirea unei burse majore, Bitcoin valorând în prezent aproximativ 16.300 de dolari pe unitate, în scădere de la nivelul maxim de 68.000 de dolari din noiembrie 2021; dar De Groot nu este îngrijorat.
„Nu am absolut nicio grijă cu privire la propunerea de valoare pe termen lung a unui sistem monetar imuabil. Bitcoin va exista veșnic”, spune el.
Vă recomandăm să citiți și:
Milioane de oameni din Ucraina, în pericol. De ce se teme OMS?
Preţul uleiului de consum a crescut cu 50% în România. De ce?
Tot mai multe cazuri de COVID-19 în China. Mai multe orașe au reluat testarea în masă
Preşedintele SUA Joe Biden a graţiat doi curcani, numiți Chocolate și Chip