Bitcoin a ajuns la „ultima suflare”, avertizează Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană (BCE) aduce noi motive de îngrijorare despre cea mai cunoscută criptomonedă, spunând că Bitcoin a ajuns la „ultima suflare”, chiar dacă acesta își revine în urma prăbușirii FTX.
Într-o postare de pe blog intitulată „Ultima rezistență a Bitcoin”, publicată pe site-ul său oficial al Uniunii Europene, BCE lansează o distrugere devastatoare a monedei digitale și avertizează că dispariția sa ar putea fi abia la început.
După cum notează BCE, valoarea de vârf a bitcoin de aproape 70.000 de dolari a avut loc cu doar un an în urmă, în noiembrie 2021, dar până în iunie 2022 a scăzut dramatic la mai puțin de o treime din aceasta.
Potrivit BCE, Bitcoin a ajuns la „ultima suflare”
Dar adevărata problemă, acuză ei, nu sunt suișurile și coborâșurile localizate, ci slăbiciuni în întreaga fundație a tehnologiei: că nu are valoare intrinsecă, a fost folosită în mare măsură ca vehicul pentru speculații și este rareori folosită pentru tranzacții juridice, scrie Futurism.
Pentru susținătorii bitcoin, stabilizarea aparentă semnalează o scurtă pauză în drumul către noi vârfuri. Mai probabil, totuși, Bitcoin a ajuns la „ultima suflare” indusă artificial înainte de drumul către irelevanță, iar acest lucru era deja previzibil înainte ca FTX să se prăbușească și să trimită prețul bitcoin cu mult sub 16.000 USD, se arată în articolul Băncii Centrale Europene.
Deși bitcoin s-a stabilizat în jurul a 20.000 de dolari per token la începutul toamnei, prăbușirea FTX a condus valoarea și mai jos de atunci. De la implozia dramatică a FTX de la începutul lunii noiembrie, BTC a revenit la aproximativ 17.000 de dolari, dar chiar și susținătorii zonei cripto avertizează că este departe de a fi un semnal de schimbare majoră.
„Acesta este doar o retestare în scădere”, a declarat pentru CNBC Vijay Ayyar, un director al bursei de criptomonede Luno. Într-adevăr, nici măcar acel preț nu a putut fi susținut, valoarea scăzând din nou la puțin peste 16.000 de dolari.
Criptomoneda nu este recomandată nici pentru plăți și nici pentru investiții
BCE nu doar a conturat tendința de scădere a monedei, ci a asemănat entitățile care promovează criptomonede către clienți ca o alternativă nereglementată, dar comparabilă cu monedele fiduciare.
„Deoarece Bitcoin pare să nu fie potrivit nici ca sistem de plată și nici ca formă de investiție, nu ar trebui tratat drept niciuna dintre acestea în termeni de reglementare și, prin urmare, nu ar trebui să fie legitimat”, se arată în articol.
„În mod similar, industria financiară ar trebui să se ferească de daunele pe termen lung ale promovării investițiilor în Bitcoin, în ciuda profiturilor pe termen scurt pe care le-ar putea obține”, au mai scris reprezentanții Băncii Centrale Europene.
Vă recomandăm să citiți și:
România a închis în ultimul an 1.300 MW în centrale termo
Un elefant de la o grădină zoologică din SUA a născut gemeni