Poliția dintr-un oraș american ar putea folosi roboți pentru a ucide suspecții
Un proiect de politică propus de Departamentul de Poliție din orașul american San Francisco (SFPD) i-ar permite departamentului să folosească roboți care ucid suspecții, fiind primul departament din regiune care obține aprobarea în cazul în care proiectul va trece de Consiliul de Supraveghere.
Deși utilizarea forței prin intermediul roboților nu a fost niciodată strict interzisă, nici nu a fost acceptată până acum în San Francisco, așa că propunerea este un eveniment marcant în utilizarea roboților pilotați de la distanță.
Mișcarea face obiectul unor critici puternice față de adăugarea de armament la roboți, printre care se numără condamnarea la scară largă a propunerii și chiar un proces în curs din partea Boston Dynamics, după ce o altă companie a montat o mitralieră pe unul dintre câinii săi robot.
Potrivit propunerii Departamentului de Poliție, politica va permite utilizarea de roboți care ucid suspecții, pilotați de la distanță, fără echipaj, dar numai în circumstanțe specifice.
Cum arată propunerea Poliției din San Francisco?
„Roboții enumerați în această secțiune nu vor fi utilizați în afara antrenamentelor și simulărilor, reținerilor penale, incidentelor critice, circumstanțelor urgente, executării unui mandat sau în timpul evaluărilor de dispozitive suspecte”, se arată în propunere, potrivit IFL Science.
„Roboții vor fi folosiți ca opțiune de forță mortală doar atunci când riscul de pierdere a vieții pentru membrii publicului sau ofițeri este iminent și depășește orice altă opțiune de forță disponibilă pentru SFPD”, mai arată propunerea.
Propunerea prezintă anumiți roboți care vor fi autorizați pentru utilizare, inclusiv o serie de platforme mici de eliminare a bombelor și de recunoaștere. De notat, include masivul REMOTEC F6A, un robot de eliminare a dispozitivelor explozive improvizate de mare rezistență, cu un braț robotic mare, și QinetiQ TALON, care poate fi echipat cu mai multe platforme diferite de arme.
Iterațiile anterioare ale propunerii spuneau că „Roboții nu vor fi folosiți ca utilizare a forței împotriva niciunei persoane”, conform publicației Mission Local. Cu toate acestea, acestea au fost eliminate de atunci în favoarea formulării care descrie scenarii specifice în care ar putea fi folosită forța.
Cum pot fi folosiți acești roboți care ucid suspecții?
Există răspunsul evident de a monta o armă pe el, dar singurul beneficiu al acestui lucru este faptul că nu mai este plasat un om în calea gloanțelor. Mai frecvent utilizate sunt munițiile detonate de la distanță plasate pe un robot sau pe o dronă, care fie sunt aruncate aproape de un combatant, fie întregul vehicul este aruncat în aer pentru a elimina amenințarea.
Astfel de drone au fost folosite în conflictul din Ucraina, iar una a fost folosită în 2016 de către departamentul de poliție din Dallas pentru a arunca un exploziv asupra unui lunetist în prima ucidere realizată prin intermediul unui robot de către un departament de poliție american.
Vă recomandăm să citiți și:
Recordul deţinut de formaţia The Beatles, doborât pentru al doilea an la rând
China cumpără 140 de avioane Airbus. Cât valorează tranzacția?