Schimbările climatice vor ucide, în cele din urmă oameni, făcând ca bolile infecțioase să se răspândească tot mai mult, avertizează Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei.
În acest an, Fondul a asistat la „escaladarea impactului” schimbărilor climatice asupra sănătății, a declarat directorul executiv Peter Sand, citat de AFP.
În timp ce creșterea cazurilor de malarie era cauzată anterior de frecvența furtunilor tropicale, „odată cu inundațiile din Pakistan, aceasta a căpătat o nouă dimensiune”, a spus el.
„Mecanismul prin care schimbările climatice vor ucide în cele din urmă oameni este impactul pe care îl are asupra bolilor infecțioase”, a spus Sands, menționând că părți ale Africii care nu erau afectate de malarie sunt acum în pericol pe măsură ce temperaturile cresc și permit țânțarilor să prospere, în special la altitudini mai mari.
Populația nu va fi imunizată, astfel încât există riscul unei rate de mortalitate mai mari.
„Acest lucru este destul de alarmant”, a declarat Peter Sands.
Alte amenințări privesc răspândirea tuberculozei în rândul numărului tot mai mare de persoane strămutate în întreaga lume.
„Tuberculoza este o boală care se dezvoltă atunci când oameni foarte stresați sunt concentrați într-un spațiu mic, cu hrană și adăpost inadecvate. Cu cât vedem mai multe deplasări ale oamenilor din cauza schimbărilor climatice, cu atât mai mult cred că acest lucru se va traduce în condiții care vor face ca această boală să fie cel puțin mai probabilă”, a explicat el.
Peter Sands a spus, de asemenea, că insecuritatea alimentară ar face oamenii mai vulnerabili la boli.
„2022 a fost un an brutal”, a insistat Peter Sands, „în cele mai sărace comunități din lume, HIV, tuberculoza și malaria ucid mult mai mulți oameni decât Covid-19”.