Miliardarul australian din industria minieră Andrew Forrest a lansat un fond de investiții care va avea o valoare de cel puțin 25 de miliarde de dolari pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei devastate de război, scrie BBC.
Forrest și soția sa au alocat 500 de milioane de dolari pentru acest fond, despre care organizatorii acestuia spun că ar putea ajunge în cele din urmă la 100 de miliarde de dolari.
The Ukraine Green Growth intenționează să investească în infrastructura primară, cum ar fi rețelele de energie și de telecomunicații.
Președintele Zelenski a salutat această inițiativă.
„Vom profita de faptul că ceea ce au distrus rușii poate fi înlocuit cu ușurință cu cea mai recentă și modernă infrastructură verde și digitală”, a declarat Zelenski.
Fondul a declarat că a lucrat cu Larry Fink, președintele gigantului de investiții BlackRock, și speră să obțină sprijinul fondurilor suverane de investiții și al altor investitori profesioniști.
De când a început să lucreze la fondul de investiții, la începutul lunii martie, Forrest a declarat că a discutat planul cu o serie de lideri mondiali, inclusiv cu președintele SUA, Joe Biden, cu premierul britanic de atunci, Boris Johnson, și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Președintele Zelenski consideră că este o oportunitate de a înlocui complet vechile centrale pe cărbune și nucleare cu energie verde complet nouă”, a declarat Forrest pentru BBC.
„Acel capital ar fi disponibil în momentul în care forțele ruse au fost îndepărtate de pe teritoriile Ucrainei”, a adăugat el.
Forrest și-a făcut averea din boom-ul minier din Australia. El este fondatorul și președintele executiv al gigantului de minereu de fier Fortescue Metals.
În ultimii ani, el și-a îndreptat atenția către tehnologia sustenabilă, cu inițiative de decarbonizare a operațiunilor sale miniere și de a deveni un important producător de hidrogen verde.
În urma invaziei ruse în Ucraina, o mare parte din infrastructura țării a fost distrusă sau deteriorată.
Recentele atacuri cu rachete au vizat rețeaua energetică a Ucrainei, inclusiv centralele de generare a energiei electrice.
În iulie, prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că recuperarea țării după război, care a provocat daune directe de 100 de miliarde de dolari la infrastructură, va costa 750 de miliarde de dolari.
Săptămâna aceasta, Rusia a respins apelurile internaționale de a plăti pentru daunele de război pe care le-a provocat în Ucraina.
Acest lucru a avut loc după ce Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție în care se afirmă că Rusia ar trebui să facă față consecințelor acțiunilor sale, inclusiv să plătească despăgubiri.