De-a lungul istoriei sale de 131 de ani, Turnul Eiffel a devenit mai înalt datorită antenelor de radio și televiziune. Dar, pe lângă aceste noi echipamente adăugate în vârf, structura sa metalică câștigă sau pierde câțiva centimetri de-a lungul anului.
Atunci când a fost inaugurat pentru Expoziția Universală de la Paris, la 31 martie 1889, numit inițial „Turnul de 300 de metri”, structura avea o înălțime totală de 312 metri, ceea ce îl făcea cel mai înalt turn din lume.
A deținut cu mândrie acest titlu până în 1931. În acel an, a fost detronat de Empire State Building (381 de metri).
De atunci, Turnul Eiffel a continuat să crească și astăzi măsoară 330 de metri, inclusiv antenele care au fost adăugate succesiv în vârf, în 1957, 2000 și 2022, pentru transmisiuni radio și TV.
Unul dintre motivele pentru care Turnul Eiffel este mai orbitor ca niciodată este faptul că se adaptează la mediul în care se află și la toate tipurile de condiții meteorologice: vânt, frig, ploaie, zăpadă, îngheț, căldură etc.
Ca orice metal, fierul forjat este sensibil la variațiile de temperatură și astfel reacționează la temperaturi ridicate vara și la temperaturi scăzute sau chiar negative iarna.
Atunci când temperaturile cresc, turnul crește în dimensiuni! Acesta este un fenomen fizic natural numit expansiune termică.
Căldura determină o creștere a volumului care face Turnul Eiffel mai înalt cu câțiva centimetri. Această expansiune determină, de asemenea, o ușoară înclinare a Turnului față de soare.
Soarele lovește doar una dintre cele 4 laturi ale turnului, creând un dezechilibru cu celelalte 3 laturi, care rămân stabile, ceea ce face ca Turnul Eiffel să se încline.
Astfel, mișcarea soarelui pe parcursul unei zile senine poate face ca vârful Turnului Eiffel să se deplaseze într-o curbă mai mult sau mai puțin circulară cu un diametru de aproximativ 15 centimetri.
În schimb, atunci când vine vremea rece de iarnă, structura metalică se contractă și poate pierde și ea câțiva centimetri!
Aceste modificări sunt naturale și nu au niciun impact asupra robusteții structurii. De asemenea, ele sunt absolut imperceptibile pentru vizitatori și observatori. Pe de altă parte, vânturile puternice îl pot face să se clatine sau să vibreze puțin, fără a deteriora structura.
Deoarece inginerii de la compania lui Eiffel aveau 20 de ani de experiență în proiectarea viaductelor metalice, Turnul a fost cu adevărat proiectat pentru a maxima rezistența la vânt.
Restricții privind iluminatul public la Paris. La ce oră se sting luminile Turnului Eiffel?
Turnul Eiffel din Paris a ajuns plin de rugină. De ce nu va primi reparațiile necesare prea curând?
Revoluție în industria eoliană: Sistemul Windcatcher, mai mare decât Turnul Eiffel
Turnul Eiffel, o capodoperă tehnologică. De ce a fost, de fapt, construit?