Un bărbat a ars un desen de Frida Kahlo pentru a face NFT-uri
Un pasionat de NFT (Non-Fungible Token) a ars un desen de Frida Kahlo neprețuit, crezând, aparent în mod eronat, că astfel va crește valoarea operei de artă pe blockchain. Pe lângă faptul că nu a recuperat nici pe departe valoarea lucrării, artistul este anchetat de autoritățile mexicane pentru această cascadorie.
Omul de afaceri Martin Mobarak a ars lucrarea de artă a celebrei artiste mexicane Frida Kahlo, bătând 10.000 de NFT care o înfățișează, despre care, probabil, a crezut că sunt mai valoroși decât lucrarea în sine.
Cu toate acestea, desenul valora aproximativ zece milioane de dolari înainte de a fi ars, în timp ce, potrivit New York Times, doar patru NFT-uri au fost vândute până acum, adunându-se aproximativ 11.000 de dolari, potrivit IFL Science.
Arderea unui desen de Frida Kahlo, „renașterea și nemurirea unei lucrări atemporale”
„Ca un Phoenix care se ridică din propria cenușă, această colecție de 10.000 de NFT-uri reprezintă renașterea și nemurirea unei lucrări atemporale a Fridei Kahlo, Fantasmones Siniestros. Această piesă va fi transformată pentru a trăi veșnic în domeniul digital sâmbătă seara la Miami”, a declarat Mobarak înainte de ceea ce părea mai degrabă o ardere banală decât o renaștere.
„Oamenii pot să o vadă așa cum am distrus-o eu. Dar nu am făcut-o. În acest fel îl aduc în lume. Îi las pe toți să o vadă. Cred că face mai mult bine pentru lume și face o declarație, decât să stea în colecția privată a cuiva”, a declarat Mobarak pentru Vice.
Distrugerea desenului, văzută ca o infracțiune, a atras o anchetă
În septembrie, Institutul Național de Arte Frumoase și Literatură a confirmat că are loc o anchetă privind distrugerea desenului.
„Distrugerea deliberată a unui monument artistic constituie o infracțiune din punctul de vedere al legii federale privind monumentele și zonele arheologice, artistice și istorice”, a precizat organizația într-o declarație consultată de New York Times.
Au existat sugestii că desenul în sine ar fi putut fi un fals. Totuși, acest lucru nu l-ar scoate pe Mobarak din situație fără alte repercusiuni legale.
„Dacă l-a ars de fapt, el încalcă o lege. Iar dacă nu a făcut-o, dacă a fost o reproducere, atunci s-ar putea să fi încălcat legea drepturilor de autor. Iar dacă a copiat originalul cu intenția de a înșela, ar putea fi vorba de fraudă”, a declarat pentru New York Times avocata specializată în dreptul patrimoniului cultural, Leila Amineddoleh”.
Mobarak a declarat pentru Vice că opera de artă este un original autentic, pe care l-a cumpărat de la un colecționar privat în 2015.
Vă mai refomandăm și:
Opere de artă furate, în valoare de 19 milioane de dolari, returnate Italiei de către New York
Muzeul Luvru împrumută un tablou celebru al lui Leonardo da Vinci
Un tablou al lui Piet Mondrian a fost expus cu susul în jos timp de 75 de ani
Muzeul Luvru împrumută un tablou celebru al lui Leonardo da Vinci