De ce plafonează Ungaria prețurile cartofilor și ale ouălor?
Ungaria a plafonat prețurile la ouă și cartofi, a declarat miercuri șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, după ce datele privind inflația au arătat că prețurile la alimente au urcat în octombrie.
În februarie, guvernul ungar a plafonat prețurile pentru 6 produse alimentare, inclusiv lapte și făină, în încercarea de a proteja familiile de costurile în continuă creștere, relatează Reuters.
Prețurile la combustibil și ratele ipotecare au fost, de asemenea, plafonate.
„Am analizat care produse de bază s-au scumpit, ouăle și cartofii fiind în fruntea listei”, a declarat Gergely Gulyas.
Cât timp vor rămâne plafonate prețurile cartofilor?
Plafonarea prețurilor va rămâne în vigoare până la 31 decembrie, cu posibilitatea prelungirii.
Măsurile vin în contextul în care Ungaria se confruntă cu o inflație în creștere și cu o monedă slăbită, propulsată parțial de o discuție cu Uniunea Europeană, care a amenințat că va reține miliarde de dolari din fondurile de redresare în caz de pandemie și alte resurse din cauza preocupărilor legate de statul de drept și democrație.
În luna octombrie, inflația din Ungaria a atins 20,1%, un nivel care nu a mai fost atins de peste 20 de ani și care depășește cu mult media UE de 10,7%.
Gulyas a declarat că guvernul se așteaptă ca inflația anuală a Ungariei să fie de cel puțin 13,5%, dar că plafonarea prețurilor la ouă și cartofi ar putea contribui la reducerea acesteia cu una sau două zecimi de procent.