Europa a avut parte de cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată. Temperaturile zilnice au doborât recordul în Europa de Vest, iar Austria, Elveția și Franța au avut o lună octombrie cu record de căldură.
Temperaturile din octombrie în Europa au fost cele mai ridicate din istorie, a anunțat marți Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S) al Uniunii Europene, atingând aproape 2 grade Celsius peste perioada de referință 1991-2020.
„Consecințele grave ale schimbărilor climatice sunt foarte vizibile în prezent și avem nevoie de acțiuni ambițioase în domeniul climei la COP27 pentru a asigura reducerea emisiilor în vederea stabilizării temperaturilor”, a declarat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess.
Perioada a adus temperaturi zilnice record în Europa de Vest și o lună octombrie record de căldură pentru Austria, Elveția și Franța, notează AFP.
De asemenea, luna trecută au fost doborâte recorduri în mari părți ale Italiei și Spaniei.
„Canada a înregistrat o căldură record, iar căldură mult mai mare față de medie a fost și în Groenlanda și Siberia”, a precizat C3S.
Temperaturi mai scăzute față de medie au fost înregistrate în Australia, în estul îndepărtat al Rusiei și în părți din vestul Antarcticii.
Vestea vine în contextul în care liderii mondiali se reunesc în Egipt pentru discuții cu miză mare pe tema climei, confruntându-se cu apeluri de reducere urgentă a emisiilor pentru a evita noi calamități climatice.
Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU a subliniat creșterea dramatică a ratei de încălzire globală, indicând-o drept cauză pentru creșterea nivelului mării, topirea ghețarilor, ploile torențiale.
Pământul s-a încălzit cu peste 1,1 grade Celsius de la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar aproximativ jumătate din această creștere a avut loc în ultimii 30 de ani.