Summitul anual al ONU privind schimbările climatice a început, iar gazda, Egiptul, a declarat că acesta este „momentul de cotitură” în ceea ce priveşte acţiunile climatice. Peste 120 de lideri mondiali se îndreaptă spre staţiunea Sharm el-Sheikh de la Marea Roşie.
COP27 va începe cu adevărat luni, cu un summit al liderilor mondiali, în cadrul căruia şefii de stat şi de guvern vor rosti discursuri de cinci minute în care vor sublinia ce îşi doresc de la reuniune.
Summitul se va deschide cu discursuri de bun venit din partea noului şef al ONU pentru schimbările climatice, Simon Stiell, şi a ministrului egiptean al afacerilor externe şi preşedinte desemnat al summitului COP27, Sameh Shoukry.
Luni şi marţi, liderii mondiali vor lua cuvântul, iar după plecarea acestora, delegaţii conferinţei vor trece la negocieri, potrivit BBC.
Recent, Shoukry a declarat că această conferinţă va fi „momentul de cotitură la nivel mondial în ceea ce priveşte acţiunile climatice”.
De asemenea, vor avea loc alocuţiuni importante din partea unor diplomaţi şi oameni de ştiinţă, inclusiv Hoesung Lee, preşedintele IPCC, organismul Naţiunilor Unite pentru evaluarea datelor ştiinţifice legate de schimbările climatice.
Naţiunile în curs de dezvoltare, care se află în prima linie a schimbărilor climatice, cer ca angajamentele anterioare de finanţare să fie respectate. Dar ele doresc, de asemenea, să se discute despre finanţarea „pierderilor şi pagubelor”, bani care să le ajute să facă faţă pierderilor cu care se confruntă deja din cauza schimbărilor climatice şi nu doar să se pregătească pentru efectele viitoare. Aceasta ar fi prima dată când această problemă ar fi inclusă pe agenda oficială a unui summit COP.
Urgenţa problemei schimbărilor climatice a fost evidentă în ultimele 12 luni, atunci când au avut loc inundaţii devastatoare în Pakistan şi în alte locuri, inclusiv în Nigeria, precum şi călduri extreme în India şi în Europa în timpul verii.
Înaintea conferinţei, au fost publicate o serie de rapoarte importante privind clima, în care sunt prezentate progresele înregistrate în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.