Oamenii care au adoptat animale în Ungaria le returnează, spunând că nu mai pot avea grijă de ele din cauza creșterii costurilor de trai și a prețurilor la energie.
Chelsy, un câine cu ochi blânzi și cu o boală imunitară, a fost returnat la un adăpost de animale din Ungaria la doi ani după ce a fost adoptat, deoarece stăpânii săi nu-și mai pot permite facturile la veterinar sau hrana lui, fiind nevoiți să-și vândă propria casă pentru a supraviețui, scrie Reuters.
Chelsy, în vârstă de 4 ani, nu este singurul cățel returnat. Oamenii se prezintă zilnic la ușa adăpostului Noah’s Ark, spunând că nu mai pot avea grijă de animalele lor de companie din cauza creșterii costurilor de trai și a prețurilor la energie, iar unii se mută în străinătate pentru a munci.
„Lista noastră de animale returnate este extrem de lungă”, a declarat Kinga Schneider, purtător de cuvânt al adăpostului, cel mai mare adăpost de animale din Ungaria, care are în grijă peste 1.200 de animale, de la câini la pisici și păsări de curte.
Adăpostul însuși se luptă pentru a plăti prețurile crescute la energie și hrană, în timp ce donațiile – singura sursă de venit – au scăzut.
„Acum trăim de pe o zi pe alta și trebuie să ne gândim foarte mult dacă putem găzdui un animal, dacă putem finanța vindecarea unui animal”, spune Schneider.
Situația este similară în toate adăposturile de animale din Ungaria, potrivit Alianței Maghiare pentru Protecția Animalelor.
Una dintre principalele probleme este reprezentată de prețurile la furaje, care au crescut cu 20%-30%, a declarat Zoltan Czibula, directorul general al AlphaZoo, unul dintre cele mai importante lanțuri de petshop-uri din Ungaria.