China a deschis în mod ilegal ilegal cel puţin două „secţii de poliţie” în Olanda începând din 2018, în încercarea de a exercita presiuni asupra disidenţilor chinezi, au dezvăluit recent RTL Nieuws şi Follow the Money.
Presa olandeză a găsit dovezi că „staţiile de servicii în străinătate”, care promit să ofere servicii diplomatice, sunt folosite pentru a încerca să reducă la tăcere disidenţii chinezi din Europa, citând o victimă chineză pe nume Wang Jingyu.
Wang le-a povestit jurnaliştilor olandezi că a fugit în Olanda după ce a fost urmărit de poliţie în China pentru că a criticat regimul pe reţelele de socializare. Dar când a ajuns, „secţia de poliţie chineză” din Rotterdam i-a cerut să se întoarcă în China pentru a-şi rezolva problemele, adăugând că ar trebui să se gândească şi la familia sa, relatează POLITICO.
„Aceste agenţii sunt ilegale”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului olandez de externe, adăugând că guvernul va investiga şi va lua „măsuri adecvate”.
Ambasada chineză le-a declarat reporterilor că nu are cunoştinţă de existenţa secţiilor din Amsterdam şi Rotterdam. Totuși, agenţiile de presă olandeze indică rapoarte chinezeşti potrivit cărora un oficial de rang înalt al ambasadei a fost prezent la o întâlnire în care s-a discutat despre înfiinţarea postului din Amsterdam.
Dezvăluirile vin după ce o organizaţie spaniolă pentru drepturile omului – Safeguard Defenders – a publicat în septembrie un raport privind posturile de poliţie chinezeşti din străinătate.
Potrivit raportului, autorităţile chineze „au înfiinţat o serie de staţii de serviciu ale poliţiei în străinătate pe cinci continente, dar mai ales în Europa. Acestea oferă servicii administrative, dar au fost, de asemenea, active în activităţi poliţieneşti secrete şi ilegale”, susține organizaţia.