Deși 72% dintre românii din mediul urban consideră că sarcinile în casă trebuie împărțite în mod egal între parteneri, acest lucru se aplică în doar 27% dintre cazuri, arată un studiu. Gătitul este resimțit ca o plăcere doar dacă ocupă între 1 și 2 ore pe săptămână.
Studiul a pornit cu obiectivul de a analiza tendințele în ceea ce privește responsabilitățile casnice la românii din mediul urban, cu accent pe obiceiurile și percepțiile lor în relație cu mesele de acasă.
Ce relație au românii din mediul urban cu gătitul?
Când vine vorba de gătit, femeile sunt cele care se ocupă de pregătirea meselor în familie (53%), în timp ce doar 5% dintre bărbați au această responsabilitate. Totuși, se observă o tendință de începere a echilibrării sarcinilor casnice în relație cu gătitul în mediul urban, studiul arătând că pentru 28% dintre respondenți, ambii parteneri sunt responsabili de prepararea mesei acasă.
Rezultatele arată că gătitul e resimțit ca o plăcere doar dacă ocupă între 1 și 2 ore pe săptămână, iar apoi devine stresant pentru 26% dintre respondenți.
Când timpul petrecut în bucătărie crește la 3-4 ore pe săptămână, gătitul devine neplăcut pentru 23% dintre românii din mediul urban, iar aici e vorba în principal de femei și persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, indiferent de statutul marital.
Totodată, 29% dintre respondenți declară că pot găti oricât, asociind prepararea mâncării în casă cu momente de relaxare.
Din studiu reiese că majoritatea românilor din mediul urban (43%) încă gătesc în fiecare zi sau aproape zilnic, în timp ce 38% gătesc o dată la 2-3 zile. E vorba aici în principal de femei și persoanele între 30 și 39 de ani. La nivel de ore petrecute în bucătărie, studiul arată că 43% gătesc între 5 și 7 ore și peste 7 ore pe săptămână, durată echivalentă cu o zi de muncă în plus în economia unei săptămâni.
Ca o alternativă la gătit, 48% dintre românii din mediul urban aleg să comande mâncare acasă ocazional, peste un sfert (26%) mai degrabă în weekend, în timp ce 16% comandă o dată la 2-3 zile.
În ceea ce privește momentele în care românii aleg să gătească sau să comande, studiul evidențiază cina sau prânzul cu familia (63%) și masa copiilor (60%) ca principale ocazii de gătit, în timp ce masa din weekend (34%) și cina după o zi de muncă (34%) sunt principalele ocazii de comandă.
Studiul mai arată și că suma alocată de 56% dintre participanții la studiu pentru pregătirea unei mese este între 51 și 100 de lei, aceeași sumă pe care 55% dintre respondenți o cheltuie la o comandă pentru acasă.
În plus, 38% dintre respondenți consideră că mâncarea comandată este mai variată decât cea gătită. Din studiu reiese și că alternarea gătitului cu comandarea unei mese pentru familie reprezintă o plăcere pentru 39% dintre românii din mediul urban.