Terenurile cultivate cu plante de coca, principalul ingredient al cocainei, au crescut în întindere în Columbia cu 43% într-un singur an, scrie în ultimul raport al ONU.
Anul trecut, suprafața cultivată cu coca s-a extins la o suprafață imensă de 204.000 de hectare. Columbia este deja cel mai mare producător de cocaină din lume, dar aceasta este cea mai mare cifră din anul 2001 de când Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) a început să colecteze astfel de date.
Cea mai mare parte a cocainei din Columbia se îndreaptă către Europa și SUA, care sunt cei mai mari consumatori de droguri din lume.
De ani de zile, autoritățile din Columbia încearcă să-i determine pe fermieri să renunțe la producția de coca, dar promisiunile de a oferi stimulente și subvenții nu s-au materializat, potrivit BBC.
Raportul ONU spune că cele mai mari culturi de coca au loc în departamentul North Santander, în nord-estul Columbiei, și în două departamente din sud-vest, la granița cu Ecuador – Nariño și Putumayo. Cultura este înfloritoare mai ales în zonele din apropierea granițelor sau cu acces ușor la mare, se arată în raport. În aceste regiuni, bandele armate, traficanții de droguri și producătorii lucrează împreună.
UNODC consideră că prin cultivarea de coca este amenințată biodiversitatea Columbiei, contribuind la defrișări. Aproximativ jumătate din plantațiile de coca se află în zone speciale de gestionare a terenurilor, inclusiv în rezervații forestiere.
Pulverizarea aeriană pentru a scăpa de culturi a fost suspendată în 2015, după ce un tribunal a decis că erbicidul folosit ar putea provoca cancer și ar polua terenul.