Shangri-La, un termen la care adesea se face referire, este un tărâm imaginar pe care scriitorul britanic James Hilton l-a descris în romanul Orizont pierdut, ce a apărut în anul 1933. Din descrierea făcută de Hilton reiese că Shangri-La este un loc mistic și armonios, ce se află în apropierea unei mănăstiri din vestul munților Kunlun.
Astfel, Shangri-La a devenit un sinonim al paradisului pe pământ, un loc în care oamenii sunt tot timpul fericiți și sunt izolați de lumea exterioară. Conform viziunii lui James Hunt, locuitorii din Shangri-La sunt aproape nemuritori, ritmul lor de îmbătrânire este foarte lent și ei trăiesc mai mult decât ceilalți oameni.
În traducere, Shangri-La este un cuvânt ce provine foarte probabil din tibetană. Shang este un district aflat la nord de Tashilhunpo, „Ri” înseamnă munte, iar „La” este trecătoare. Astfel, traducerea exactă ar fi „Trecătoarea peste Muntele Shang”. Cât privește locația sa, de cele mai multe ori este prezentată ca fiind în nord vestul provinciei Yunnan din China.
În acest loc a călătorit exploratorul Joseph Rock în acea perioadă, în timp ce lucra la revista National Geographic. Perioada coincide și cu cea în care James Hilton a lucrat la Orizont pierdut, dar o dovadă clară în acest sens nu există. La trei ani de la apariția cărții, Hilton a dat un interviu pentru The New York Times în care a spus că s-a folosit ca sursă de inspirație de materialele disponibile la British Museum, din care a aflat mai multe despre cultura tibetană și religia budistă.
De cele mai multe ori, referirile către Shangri-La sunt sinonime cu Gradina Edenului. Ele vor să evidențieze un paradis care nu e accesibil omului modern. De asemenea, un alt motiv pentru care este folosit este pentru a evidenția un obiectiv foarte dificil de îndeplinit.
Un alt context în care termenul Shangri-La se folosește este atunci când un om are nevoie disperată de vindecare și trebuie să ajungă într-un loc liniștit pentru acesta. În timp ce pentru alți oameni Shangri-La reprezintă perfecțiunea din dragoste, fericire ori idealuri utopice.
Fiind așadar atât de cunoscut și cu numeroase sensuri, Shangri-La a început să fie un termen foarte întâlnit și în muzică. Numeroși artiști precum The Lettermen, Ed O’Brien, The Four Coins, Five, Emmylou Harris, The Four Freshman, Edenbridge, Mark Knopfler ori Sanjoy au piese cu numele Shangri-La.
De asemenea, The Legend of Shangri-la Clustter Pays, lansat de cei de la NetEnt, este unul dintre cele mai populare jocuri slot din colecția providerului suedez. Video-slotul online de la NetEnt îi transpune pe utilizatori într-o atmosferă mirifică, cu o gradină verde superbă, cascade, copaci înfloriți, iar printre simboluri regăsim unele inspirate din cultura tibetană, așa cum se întâmplă și cu coloana sonoră.
De când James Hilton a pomenit acest loc, numeroase zone din Himalaya și-au revendicat acest Eden Pământesc. Totuși, începând cu 2001, locul Zhondigan, aflat în sud vestul provinciei Yunnan din China, poartă oficial numele Shangri-La. În această regiune, vizitatorii pot vedea vârfuri înzăpezite, șerpuite superb de trei râuri paralele. Acest loc face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și este denumit „epicentrul biodiversității chineze”.
Locul a devenit așadar o atracție turistică în care trăiesc păsări rare, iar un punct de referință este mănăstirea Songzanlin, în care se află sute de călugări budiști tibetani. Zona este în plină dezvoltare, iar în ultimii ani în orașul Diqing, un fost hub de pe străvechea rută comercial a ceaiului, s-au deschis o mulțime de hoteluri.
Desigur, nu este clar dacă acesta este cu exactitate locul la care Hilton a făcut referire în romanul din 1933. Despre Shangri-La a vorbit la un moment dat inclusiv Dalai Lama, unul dintre cei mai cunoscuți oameni din regiune. „În zilele noastre, nimeni nu știe unde este. Deși se spune că există, oamenii nu o pot vedea și nu pot comunica cu el.
Unii spun că este situat într-o altă lume, alții că este un pământ ideal, un loc al imaginației. Alții spun că era un loc adevărat, dar care nu mai poate fi găsit acum. Unii cred că există deschideri prin care poți ajunge în acea lume din aceasta.
Oricare ar fi adevărul, căutarea începe în mod tradițional ca o călătorie exterioară ce devine una de explorare și descoperire interioară”, a afirmat Dalai Lama.