Rusia aşteaptă propuneri de negocieri din partea Occidentului
Administraţia Vladimir Putin a semnalat că obiectivele intervenţiei militare în Ucraina ar putea fi obţinute prin negocieri, subliniind că Turcia şi alte ţări continuă acţiunile diplomatice, deşi Occidentul pare a fi reticent.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că obiectivele „operaţiunii militare speciale” din Ucraina rămân aceleaşi, dar a semnalat că pot fi atinse prin negocieri. „Direcţia nu s-a schimbat, operaţiunea militară specială continuă, noi continuăm să ne atingem obiectivele. Cu toate acestea, am transmis în mod repetat că rămânem deschişi negocierilor pentru a ne atinge obiectivele”, a declarat Dmitri Peskov pentru publicaţia rusă Izvestia, potrivit agenţiei Reuters.
Însă reprezentantul Kremlinului a admis că nu observă perspective de negocieri în viitorul apropiat, din cauza a ceea ce el a numit atitudinea „ostilă” a Occidentului faţă de Rusia.
„Occidentul adoptă acum o atitudine foarte, foarte ostilă faţă de noi”
„Trebuie să existe două părţi pentru a avea un dialog. Dat fiind că Occidentul adoptă acum o atitudine foarte, foarte ostilă faţă de noi, este improbabil să existe astfel de perspective în viitorul apropiat. Cu toate acestea, Turcia şi numeroase alte ţări continuă să încerce să medieze într-un anumit fel”, a subliniat Peskov, într-o declaraţie acordată separat postului Khabar 24 TV din Kazahstan, conform agenţiei Tass.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu ocazia Conferinţei pentru Interacţiuni şi Consolidarea Încrederii, din Astana, Kazahstan.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat recent că preşedintele Vladimir Putin va analiza serios o eventuală propunere pentru o întâlnire directă cu omologul său american, Joseph Biden, la summitul Grupului G20, programat în Bali, Indonezia, pe 15-16 noiembrie. „Noi am transmis în mod repetat că nu refuzăm niciodată întâlniri. Dacă va exista o propunere, o vom lua în considerare”, a afirmat Serghei Lavrov, precizând că deocamdată nu există nimic concret în acest sens.
Propunerea Moscovei, „o tentativă de a induce în eroare”
Dar Casa Albă a catalogat propunerea Moscovei drept „o tentativă de a induce în eroare”.
Săptămâna trecută, preşedintele Biden nu a exclus posibilitatea unei întrevederi cu Vladimir Putin la summitul Grupului naţiunilor dezvoltate şi emergente. „Rămâne de văzut”, a răspuns preşedintele SUA unei întrebări privind o astfel de întrevedere.
Lavrov a reluat ideea, afirmând pentru publicaţia Izvestia: „Noi nu alergăm după nimeni. Dacă vor exista propuneri serioase, suntem pregătiţi să le analizăm. Când vom primi un semnal, vom fi pregătiţi să îl luăm în considerare”.