Cine beneficiază de pe urma avarierii gazoductelor Nord Stream?
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat, miercuri, că Statele Unite beneficiază de pe urma avarierii gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, dar a semnalat intenţia Rusiei de a relua aprovizionarea cu gaze a Uniunii Europene dacă statele europene vor acest lucru.
Într-un discurs rostit la un forum energetic desfăşurat la Moscova, Putin a acuzat Grupul G7 şi Uniunea Europeană că „distrug” piaţa mondială a energiei prin planul de plafonare a preţului petrolului rusesc.
„Anumiţi politicieni occidentali distrug, în realitate, economia mondială de piaţă şi ameninţă bunăstarea a miliarde de persoane” prin planul de plafonare a tarifelor la petrol, a declarat Vladimir Putin, citat de cotidianul Le Monde.
Rezultatul unui „act de terorism internațional”
Liderul de la Kremlin a acuzat că avariile produse în septembrie la gazoductele ruso-germane Nord Stream, în Marea Baltică, sunt rezultatul unui „act de terorism internațional”. „Beneficiarii sunt clari, iar acest incident evidenţiază importanţa geopolitică a gazoductelor restante, care traversează teritoriile Poloniei şi Ucrainei, şi pe care Rusia le-a construit pe propria cheltuială. Dar şi Statele Unite pot livra acum energie la preţuri mari”, a subliniat Putin.
Preşedintele Rusiei susţine că o conductă a gazoductului Nord Stream 2 este încă funcţională, iar „Moscova este pregătită să reia livrările”. „Mingea este în terenul Uniunii Europene, care poate deschide robinetul”, a subliniat Putin.
Germania a suspendat procedurile de începere a funcţionării gazoductului Nord Stream 2 ca reacţie la invazia militară rusă în Ucraina.
Patru fisuri depistate la gazoductele Nord Stream 1 şi 2
Patru fisuri au fost depistate în urmă cu două săptămâni la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică. Suedia şi Danemarca au depistat explozii în zonele în care au fost constatate fisurile, iar statele occidentale suspectează Rusia de comiterea unui act de sabotaj.
În schimb, Rusia a indicat că atacurile ar fi putut fi comise de Statele Unite, în contextul în care Washingtonul s-a opus mulţi ani construirii gazoductului Nord Stream 2.
Guvernul Suediei a refuzat recent să ofere acces Rusiei la investigaţia privind presupusele acte de sabotaj care au vizat gazoductele, sugerând Moscovei să efectueze o anchetă separată. La rândul său, Parchetul federal german a lansat, luni, procedurile preliminare pentru investigarea atacurilor asupra gazoductelor Nord Stream.