Cinci adolescenți din Hong Kong au fost condamnați la detenție într-o instituție corecțională pentru că au incitat la revoluție. Acesta este primul caz în care minorii sunt pedepsiți pentru că se împotrivesc regimului de la Beijing, potrivit Reuters.
Cinci adolescenți din Hong Kong care pledează pentru independența față de regimul chinezesc au fost condamnați sâmbătă de un judecător la trei ani de detenție într-o instituție corecțională, pentru că au îndemnat la o „revoluție armată”.
Cei cinci, dintre care unii erau minori cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani la momentul presupusei infracțiuni, au pledat vinovați de „incitare a altora la subminarea puterii de stat” prin intermediul unui grup numit „Returning Valiant”.
Sentințele pentru alți doi, cu vârste de 21 și 26 de ani, vor fi pronunțate la o dată ulterioară.
Judecătorul Kwok Wai-kin a detaliat modul în care inculpații au pledat pentru o „revoluție sângeroasă” pentru a răsturna regimul chinezesc la chioșcurile de pe stradă, dar și pe Instagram și Facebook.
Kwok a calificat presupusa incitare ca fiind o infracțiune gravă, dar, cu toate acestea, a ținut cont de „vârsta și imaturitatea” lor, condamnându-i la detenție într-un centru pentru tineri, în loc de închisoare.
Durata șederii în centru a fost limitată la trei ani, dar poate fi redusă prin decizia autorităților penitenciare.
„Chiar dacă doar o singură persoană este incitată de aceștia, stabilitatea socială din Hong Kong și siguranța rezidenților pot fi grav puse în pericol. Nu există dovezi care să demonstreze în mod direct că cineva a fost incitat de inculpați să submineze puterea statului, dar acest risc real există”, a adăugat Kwok.
În același dosar, procurorii au anunțat că poliția a confiscat steaguri, broșuri, pistoale cu aer comprimat, muniție și bastoane extensibile depozitate într-o clădire industrială.
Cel puțin 22 de persoane legate de grup au fost arestate anul trecut. Mai multe dintre ele se confruntă cu o acuzație separată de conspirație în vederea comiterii de acte de terorism, în conformitate cu legea privind securitatea.
Autoritățile de la Beijing și Hong Kong spun că legea securității a restabilit stabilitatea în centrul financiar după protestele masive antiguvernamentale și pro-democrație din 2019. Cu toate acestea, experții în domeniul drepturilor omului din cadrul Comitetului pentru drepturile omului al ONU au cerut abrogarea legii, pe fondul îngrijorărilor că este folosită pentru a reprima libertățile fundamentale.