Asteroidul care a fost lovit în mod intenționat de sonda DART a NASA a lăsat o dâră de resturi care se întinde pe mii de kilometri, potrivit BBC.
Sonda a fost prăbușită săptămâna trecută pentru a testa dacă asteroizii care ar putea amenința Pământul pot fi împinși din calea lor. De atunci, oamenii de știință încearcă să stabilească dacă testul a fost un succes, iar traiectoria asteroidului a fost modificată.
Un telescop din Chile a surprins imaginea asemănătoare unei comete care s-a format în spatele rocii gigantice. Urma se întinde pe o distanță de peste 10.000 kilometri și se va mai prelungi, anunță specialiștii.
„Este uimitor cât de clar am reușit să surprindem structura și amploarea urmărilor în zilele care au urmat impactului”, a declarat astronomul Teddy Kareta.
Dâra de resturi va fi monitorizată în următoarele săptămâni și luni, a declarat Michael Knight, de la Laboratorul de cercetare navală al SUA.
În cadrul misiunii DART, în valoare de 325 de milioane de dolari, sonda s-a izbit în mod deliberat de asteroid. Rezultatul experimentului va fi cunoscut peste câteva săptămâni. Cu toate acestea, Lori Glaze, directorul departamentului de științe planetare de la NASA, este convinsă că misiunea a realizat ceva remarcabil.
„Ne îmbarcăm într-o nouă eră a omenirii, o eră în care avem potențial capacitatea de a ne proteja de ceva precum un impact periculos. Ce lucru uimitor, nu am mai avut niciodată această capacitate înainte”, a declarat ea reporterilor.
Oamenii de știință vor determina dacă misiunea a fost un succes prin studierea modificărilor aduse orbitei asteroidului.