Ce știe NATO despre poziţionarea sistemelor nucleare ruse?
Alianţa Nord-Atlantică nu a observat modificări în poziţionarea sistemelor nucleare ruse, dar menţine vigilenţa, afirmă un oficial din cadrul NATO, pe fondul preocupărilor privind acţiunile Administraţiei Vladimir Putin.
„Nu am observat nicio schimbare în poziţionarea armamentului nuclear al Rusiei, dar Alianţa Nord-Atlantică rămâne vigilentă”, a declarat un oficial NATO, sub protecţia anonimatului, conform agenţiei Reuters.
Acţiunile Rusiei de a extinde „sistemele noi de distrugere, cu posibilitate duală de lansare, precum şi avertismentele nucleare coercitive” reprezintă o provocare la adresa securităţii şi intereselor NATO, a subliniat oficialul citat.
Avertismentul lui Jens Stoltenberg, secretarul general NATO
Kremlinul a refuzat recent să reacţioneze la ceea ce a catalogat drept „retorica nucleară” a Occidentului privind presupusa intenţie a Rusiei de a utiliza arme nucleare în conflictul din Ucraina. Publicaţia britanică The Times a relatat că Alianţa Nord-Atlantică a transmis un avertisment statelor membre că preşedintele Vladimir Putin ar vrea să facă o demonstraţie de forţă prin efectuarea unui test nuclear în apropierea frontierelor Ucrainei.
Conform cotidianului britanic, armata rusă ar fi transferat un tren al forţelor strategice la bordul căruia s-ar afla muniţie specifică.
„Presa occidentală, politicieni occidentali şi lideri de state s-au lansat acum într-o serie de exerciţii de retorică nucleară. Noi nu vrem să luăm parte la aşa ceva”, a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Reuters.
Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a avertizat săptămâna trecută că eventuala utilizare a armelor nucleare de către Rusia în conflictul cu Ucraina ar atrage „consecinţe severe”.
Moscova are dreptul de a se apăra cu arme nucleare
Dmitri Medvedev, fost preşedinte şi prim-ministru al Rusiei, în prezent vicepreşedinte al Consiliului pentru Siguranţă Naţională, a semnalat recent că Moscova are dreptul de a se apăra cu arme nucleare dacă ar fi ameninţată existenţa statului. Anterior, preşedintele Vladimir Putin a afirmat că nu ar ezita să recurgă la arme nucleare dacă vor exista ameninţări asupra teritoriului Rusiei.
Preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie şi a cerut armatei ucrainene să înceteze acţiunile beligerante, ameninţând cu o ripostă militară cu arme strategice.