Ce măsuri iau fermierii europeni în cadrul crizei îngrășămintelor?
Pentru a putea face faţă crizei în creştere a îngrăşămintelor, fermierii europeni renunţă la culturile de seminţe oleaginoase în favoarea celor de mazăre, se pregătesc să-şi reducă efectivele de animale şi recurg la gadgeturi pentru a-şi reduce consumul de îngrăşăminte pe bază de azot.
Conform Bloomberg, eforturile pe care aceştia le fac pentru a folosi mai puţin din nutrienţii vitali pentru culturi de bază ca grâul şi rapiţa evidenţiază ameninţarea continuă pe care criza îngrăşămintelor o constituie pentru producţia de alimente.
Multe dintre fabricile de îngrăşăminte ale Europei s-au închis în condiţiile în care războiul purtat de Rusia în Ucraina pune presiune pe aprovizionarea cu gaze.
Ce măsuri iau fermierii europeni în criza îngrășămintelor?
Unii fermieri şi-au asigurat îngrăşăminte pentru culturile de anul acesta înainte ca preţurile să urce dramatic, însă acum aceştia se confruntă cu facturi mult mai mari odată ce încep să planteze pentru următoarea recoltă. Mai mult, scumpirea energiei face mai costisitoare lucrul cu tractorul şi uscarea cerealelor, riscând să alimenteze şi mai mult inflaţia alimentară. „Este imposibil să faci planuri“, arată Adam Nowak, un fermier din Polonia.
Producţia de cereale a UE a scăzut cu 9% în acest an, iar deşi este prea devreme pentru a şti cum vor fi recoltele de anul viitor, fermierii se vor reorienta probabil către culturi care necesită mai puţine îngrăşăminte, potrivit lui Vincent Braak, analist la Strategy Grains.
Îngrășămintele pe bază de azot
Criza dă dureri de cap şi crescătorilor de animale, pentru că mulţi aplică îngrăşăminte pe păşuni. Vacile produc mai puţin lapte în lipsa dietei potrivite, iar fermierii se tem că vor fi nevoiţi să-şi vândă o parte din efectivele de animale.