Home » D:News » Cât de distructive sunt armele nucleare ale Rusiei? Ar putea fi folosite împotriva Ucrainei?

Cât de distructive sunt armele nucleare ale Rusiei? Ar putea fi folosite împotriva Ucrainei?

Publicat: 04.10.2022

Vladimir Putin a amenințat în mod repetat că va folosi armele nucleare ale Rusiei pentru a câștiga războiul dus în Ucraina.

Când președintele Putin a anunțat o mobilizare parțială a rezerviștilor în septembrie, el a emis o altă amenințare aproape fățișă cu privire la capabilitatea de a folosi armele nucleare ale Rusiei în conflict.

Discursul său televizat din 21 septembrie a venit la câteva zile după ce armata ucraineană a lansat o contraofensivă surpriză pentru a recuceri teritoriul din jurul celui de-al doilea oraș ca mărime al său, Harkov, în est.

Putin continuă să amenințe că va folosi armele nucleare ale Rusiei

„Vreau să vă reamintesc că țara noastră are diverse mijloace de distrugere… iar când integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, pentru a proteja Rusia și poporul nostru, cu siguranță vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, a spus Putin, potrivit Euronews Next.

„Nu este o cacealma”, a adăugat el.

Comentariile au stârnit alarmare și indignare în Occident, președintele american Joe Biden acuzând Rusia că a făcut amenințări „necugetate” și „iresponsabile”.

„Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie purtat niciodată”, a spus Biden Adunării Generale a Națiunilor Unite, repetând angajamentul din Războiul Rece al ambelor țări de a respecta Tratatul de neproliferare a armelor nucleare din 1968.

Deci, care sunt armele nucleare ale Rusiei și cât de distructive ar putea fi acestea?

Armele nucleare ale Rusiei: arme nucleare strategice

Armele nucleare nu au mai fost folosite în război din anul 1945, când cele două bombe atomice aruncate de Statele Unite asupra Hiroshima și Nagasaki au devastat orașele japoneze și au ucis instantaneu zeci de mii de oameni.

„Aceasta este o tradiție de 76 de ani de neutilizare a armelor nucleare. Și aceasta este cea mai importantă caracteristică a erei nucleare și vrem cu adevărat să o păstrăm așa”, spune Nina Tannenwald, lector superior în relații internaționale la Universitatea Brown, în SUA.

Oroarea bombardamentelor a șocat lumea, îndreptând-o către epoca descurajării nucleare, în care puterile globale s-au grăbit să dezvolte astfel de arme, știind în același timp că utilizarea lor va fi catastrofală pentru umanitate și, astfel, abținându-se de la a le folosi unele împotriva altora.

Câte arme nucleare au cele două mari puteri ale lumii?

În prezent, Rusia are cel mai mare arsenal nuclear din lume, cu aproximativ 6.257 de focoase nucleare, în timp ce Statele Unite recunosc că au 5.550, potrivit unei fișe informative din ianuarie a Asociației pentru Controlul Armelor.

Dintre acestea, așa-numitele arme „strategice” (cele cu randamentul cel mai mare) sunt amplasate pe submarine, bombardiere și rachete balistice intercontinentale.

„Armele nucleare strategice sunt cele care distrug marile orașe”, a spus Tannenwald, autoare a unei cărți despre descurajarea nucleară.

„Acestea sunt arme incredibil de distructive. Dacă am intra într-un război nuclear cu arme strategice, acesta ar fi în esență sfârșitul civilizației în ambele țări”, a completat ea.

Arme nucleare tactice mai mici

Aproximativ 2.000 dintre armele nucleare ale Rusiei sunt arme nucleare cu rază scurtă de acțiune, așa-numitele „tactice”, păstrate în depozite în întreaga țară.

Acestea sunt arme nucleare mult mai mici, concepute pentru a fi folosite pe câmpul de luptă împotriva formațiunilor de trupe, tancurilor sau instalațiilor și buncărelor militare.

Acestea pot fi lansate cu aceleași rachete cu rază scurtă de acțiune pe care Rusia le folosește în prezent pentru a bombarda Ucraina, cum ar fi racheta balistică Iskander-M, care are o rază de acțiune de aproximativ 500 km.

Armele tactice au fost dezvoltate în timpul Războiului Rece cu scopul de a „îmbunătăți” descurajarea nucleară, a spus Tannenwald.

Armele tactice ar putea avea șanse mai mari de a fi folosite

„Pentru că îngrijorarea a fost că dacă tot ce ai sunt arme mari care pot distruge orașe, oamenilor le va fi prea frică să le folosească, sunt pur și simplu prea distructive. Și, prin urmare, amenințarea la un moment dat este mai puțin credibilă”, a spus ea.

„Argumentul a fost: dacă ai aceste arme nucleare mai mici, mai puțin distructive, amenințarea de a le folosi ar fi mai credibilă, deoarece sunt mai puțin dăunătoare și, prin urmare, descurajarea inamicului ar fi mai puternică”, continuă Tannenwald.

Riscul de astăzi este însă că „chiar par a fi mai utilizabile și, prin urmare, este mai probabil ca liderii să apeleze la ele într-o criză”, a spus ea.

Armele nucleare ale Rusiei: cât de distructive sunt armele nucleare tactice?

Pavel Podvig, expert în forțele nucleare rusești și cercetător senior la Institutul Națiunilor Unite pentru Cercetare în Dezarmare (UNIDIR), spune că există foarte puține scenarii pe câmpul de luptă în care puterea imensă oferită de armele nucleare ar putea avea de fapt un scop tactic, de exemplu, pentru a distruge structuri sau buncăre subterane întărite.

El susține că principalul obiectiv al armelor nucleare tactice rămâne unul strategic: terorizarea inamiculului și câștigarea avantajului într-un conflict.

„Toate aceste noțiuni de mini-bombe nucleare sau de lovituri limitate sunt doar o modalitate de a găsi o misiune pentru acele arme și de a justifica cumva existența lor”, a declarat Podvig.

„Misiunea lor principală nu este atacarea țintelor militare. Misiunea principală a acestor arme este să demonstreze capabilitatea și dorința de a ataca și ucide mulți, mulți civili”, continuă el.

Bombe nucleare cu randament variabil

Majoritatea armelor nucleare din zilele noastre au randament variabil, ceea ce înseamnă că cantitatea lor de energie explozivă poate fi mărită sau redusă în funcție de situație și de obiectivele militare.

De exemplu, cea mai recentă versiune a bombei nucleare B61 dezvoltată de SUA poate elibera 0,3, 1,5, 10 sau 50 de kilotone de energie explozivă. În comparație, bomba de la Hiroshima a avut o forță de aproximativ 15 kilotone.

„Vorbim despre arme încă incredibil de distructive”, a spus Tannenwald.

„Și sunt arme nucleare, așa că ar produce un nor-ciupercă, o minge de foc. Ar da foc la tot ce se vede. Ar elibera cantități masive de radiații. Așa că nimeni nu ar trebui să creadă că acestea sunt într-un fel de fapt arme mai utilizabile”, a declarat ea.

Vom avea timp să ne pregătim?

Din fericire, armele nucleare nu se mișcă de obicei neobservate.

Ele sunt depozitate în unități dedicate, iar în cazul Rusiei, asta înseamnă de obicei la o anumită distanță de bazele aeriene militare, în structuri protejate asemănătoare buncărelor, a spus Podvig.

„Acestea trebuie scoase din acest buncăr și încărcate în camioane, duse la baza aeriană și încărcate, apoi armate. Așa că acesta ar fi un pas vizibil”, a spus el.

Tannenwald a adăugat că dacă Rusia ar folosi arme nucleare, probabil că le-ar trimite prin sistemul de rachete Iskander pe care îl folosește deja cu armele convenționale în Ucraina.

„Acestea sunt lansatoare mobile, ceea ce înseamnă că sunt pe camioane și pot fi deplasate, așa că ați putea vedea asta”, a spus ea.

Rusia nu ar putea lansa arme nucleare fără a se pregăti în prealabil

„Ați vedea o creștere a nivelurilor de alertă ale comandamentului armelor nucleare în Rusia. Deci, veți vedea cu siguranță mișcare, semnale că Rusia se pregătește, își crește nivelurile de alertă, mișcă lucrurile”, continuă Tannenwald.

Punând toate indiciile cap la cap, la momentul redactării acestui articol, acești pași nu au fost făcuți; încă.

„Nu circulă lansatoare de rachete Iskander cu focoase nucleare instalate; și nu există nicio aeronavă care să stea pe asfalt cu bombe nucleare atașate; nu am ajuns acolo”, a spus Podvig.

Tannenwald speră că tabuul folosirii armelor nucleare nu va fi întrerupt prea curând.

Se simte Putin amenințat?

Dar ea se teme că Putin, frustrat de impasul din Ucraina, ar putea interpreta ceea ce constituie o „amenințare existențială” pentru Rusia într-un mod foarte personal.

„Dacă Putin ar simți că domnia lui este amenințată, dacă nu dă dovadă de un oarecare succes în Ucraina sau nu mai pare puternic, va întinde mâna după o armă nucleară?”, se întreabă Tannenwald.

„În acest moment, nu este vorba despre securitatea Rusiei. Nu este vorba despre o amenințare existențială la adresa Rusiei. Este vorba despre o amenințare existențială la adresa lui Putin însuși”, a încheiat Tannenwald.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce s-ar întâmpla dacă Vladimir Putin ar ordona un atac nuclear în Ucraina?

Joe Biden îl avertizează pe Vladimir Putin: NATO îşi va apăra în întregime teritoriul

Încă un apropiat al lui Vladimir Putin găsit mort în circumstanțe misterioase

Cum trebuie să se transforme Rusia după război? Alexei Navalnîi: „Acest lucru este inevitabil”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase