A doua explozie a conductei din Marea Baltică este echivalentă cu utilizarea a cel puțin „100 de kilograme de dinamită”, susține un seismolog suedez, citat de Sky News.
Cea de-a doua explozie produsă în Marea Baltică este echivalentă unei lovituri provocate de peste 100 de kilograme de dinamită, afirmă un seismolog de la Universitatea Uppsala din Suedia.
„La urma urmei, o explozie este ceva care se extinde în toate direcțiile în același timp, în timp ce un cutremur este o mișcare pe o fisură și generează diferite tipuri de valuri. Nu există nicio îndoială că au fost explozii. S-au folosit cel puțin 100 kg de dinamită TNT, dar probabil mai mult”, a declarat seismologul Bjorn Lund.
Marți, câteva explozii s-au produs în Marea Baltică, înainte de a fi descoperite scurgeri neobișnuite la două conducte submarine de gaze naturale care merg din Rusia în Germania.
Cele trei scurgeri au fost raportate pe gazoductele Nord Stream 1 și 2, care sunt umplute cu gaze naturale, deși nu livrează combustibilul în Europa. Cauza exactă a acestor explozii nu a fost încă determinată.
Unii lideri europeni au indicat un posibil sabotaj, având în vedere disputa energetică cu Rusia provocată de războiul din Ucraina. ca urmare, UE a anunțat miercuri că va intensifica protecţia infrastructurii sale energetice în urma incidentelor din Marea Baltică, a declarat şeful politicii externe a blocului comunitar, Josep Borrell.
„Toate informaţiile disponibile indică faptul că acele scurgeri sunt rezultatul unui act deliberat. Vom sprijini orice investigaţie menită să clarifice pe deplin ce s-a întâmplat şi de ce, şi vom lua măsuri suplimentare pentru a ne spori rezistenţa în materie de securitate energetică”, a transmis Borrell într-un comunicat, citat de agenţia Reuters.
Circulaţia navelor a fost oprită în zonele afectate din Marea Baltică, de teama unor noi explozii.