Delfinii de pe râul Yangtze nu au mai fost văzuți de foarte mulți ani și se crede că au dispărut din cauza poluării și a activității oamenilor. Cercetătorii se tem că schimbările climatice vor afecta și alte specii rare, potrivit CNN.
Delfinului i se spunea „Zeița fluviului Yangtze” și era o creatură atât de rară încât se credea că aduce noroc și protecție pescarilor locali. Dar pescuitul excesiv și activitatea umană au dus-o în pragul extincției și nu a mai fost văzută de zeci de ani.
„Baiji, sau delfinul de pe râul Yangtze, era o creatură unică și frumoasă – nu exista nimic asemănător”, a declarat Samuel Turvey, un cercetător britanic care a petrecut mai mult de două decenii în China încercând să dea de urma animalului.
„A existat timp de zeci de milioane de ani și făcea parte din propria sa familie de mamifere. Mai există și alți delfini de râu în lume, dar acesta era foarte diferit, atât de puțin legat de orice altceva. Dispariția sa a fost mai mult decât o tragedie a unei alte specii, a fost o pierdere uriașă a diversității și a lăsat goluri uriașe în ecosistem”, a explicat Turvey.
Experții sunt îngrijorați deoarece cred că și alte specii rare de animale și plante din Yangtze riscă să aibă o soartă similară cu cea a delfinului de râu, pe măsură ce schimbările climatice tot mai grave și condițiile meteorologice extreme își pun amprenta asupra celui mai lung râu din Asia.
China s-a confruntat cu cel mai mare val de căldură înregistrat vreodată, iar Yangtze, al treilea cel mai lung râu din lume, a fost foarte afectat. Apa a scăzut până la un nivel record, lăsând la vedere albia crăpată și numeroase insule.