Avertismentul unui oficial chinez: „Evitați contactul piele pe piele cu străinii”

20 09. 2022, 08:00
Sursa foto: Shutterstock

Un înalt oficial chinez din sănătate a sfătuit populația să evite contactul fizic cu străinii pentru a preveni o posibilă infectare cu variola maimuței, după ce vineri a fost raportat primul caz în China continentală: „Evitați contactul piele pe piele cu străinii”.

„Pentru a preveni o posibilă infecție cu variola maimuței și ca parte a stilului nostru de viață sănătos, se recomandă să nu aveți contact direct piele pe piele cu străinii”, a postat pe pagina sa oficială Weibo Wu Zunyou, epidemiolog-șef la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China, conform The Guardian.

Wu a cerut, de asemenea, ca oamenii să evite „contactul piele pe piele” cu persoanele care au fost în străinătate în ultimele trei săptămâni, precum și cu toți „străinii”.

Prevenirea epidemiei de variola maimuței

„Este necesar și foarte important să se consolideze supravegherea și prevenirea epidemiei de variola maimuței”, a scris el.

Postarea sa a fost distribuită pe scară largă pe rețelele de socializare în weekend, dar secțiunea de comentarii de sub postarea sa inițială a fost dezactivată duminică și în primele ore ale zilei de luni la Beijing.

Unii au întrebat de ce străinii din China, mulți dintre ei rezidenți pe termen lung și care nu au plecat recent din cauza barierelor COVID-19, au fost considerați mai periculoși decât localnicii.

Wu nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters, trimisă luni pe contul său de socializare.

Riscul de transmitere este scăzut

Orașul Chongqing, din sud-vestul țării, a înregistrat vineri o infecție cu variola maimuței la o persoană sosită din străinătate, marcând prima infecție cunoscută din China continentală, în contextul recentei epidemii globale a virusului.

Riscul de transmitere este scăzut, deoarece individul a fost pus în carantină la sosirea în Chongqing.

Aproximativ 90 de țări în care variola maimuței nu este endemică au raportat focare ale acestei boli virale, pe care Organizația Mondială a Sănătății a declarat-o urgență sanitară globală. Au fost confirmate peste 60.000 de cazuri, iar unele țări non-endemice au raportat primele decese legate de această boală.