Un nou război în spațiul ex-sovietic? Armenia susține că a fost atacată de Azerbaidjan
Armenia afirmă că 49 de soldați au fost uciși în confruntările de marți cu Azerbaidjanul, alimentând temerile că un nou război ar putea izbucni în spațiul ex-sovietic.
Armenia a anunțat marți că cel puțin 49 dintre soldații săi au fost uciși în confruntările de la granița cu Azerbaidjanul, după o escaladare bruscă a ostilităților dintre cele două țări.
Escaladarea ostilităților vechi de zeci de ani între țările din Caucazul de Sud a alimentat temerile că un nou război ar putea izbucni în lumea post-sovietică, pe lângă invazia Rusiei în Ucraina.
Armenia a anunțat că mai multe orașe au fost bombardate
Armenia a anunțat că mai multe orașe din apropierea graniței cu Azerbaidjanul, printre care Jermuk, Goris și Kapan, au fost bombardate în primele ore ale zilei de marți și că a răspuns la ceea ce a numit o „provocare pe scară largă” din partea Azerbaidjanului, potrivit Reuters.
În schimb autoritățile de la Baku au declarat că orașul a fost atacat de armeni.
Premierul armean Nikol Pashinyan a acuzat Azerbaidjanul că a atacat orașele de la graniță pentru că nu dorește să negocieze statutul Nagorno-Karabah, o enclavă care se află în interiorul Azerbaidjanului, dar care este populată în principal de etnici armeni.
Atacurile pe unul sau două fronturi continuă
„Intensitatea ostilităților a scăzut, dar atacurile pe unul sau două fronturi dinspre Azerbaidjan continuă”, a declarat Pashinyan într-un discurs în parlament, potrivit presei ruse.
Azerbaidjanul, care a acuzat Armenia că desfășoară activități de spionaj de-a lungul graniței și că deplasează arme, a declarat că pozițiile sale militare au fost atacate de Armenia. Presa azeră a relatat că un acord de încetare a focului a fost încălcat aproape imediat după ce a fost pus în aplicare marți dimineața.
Atât Rusia, cât și Statele Unite ale Americii au făcut apel la Baku și Erevan să respecte acordul.
„Nu poate exista o soluție militară la acest conflict”
„Așa cum am precizat de mult timp, nu poate exista o soluție militară la acest conflict. Îndemnăm la încetarea imediată a oricăror ostilități militare”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, într-un comunicat.
Ministerul rus de Externe a afirmat că tensiunea dintre Armenia și Azerbaidjan „ar trebui să fie rezolvată exclusiv prin mijloace politice și diplomatice”.
Rusia, care operează o bază militară în Armenia, a trimis mii de forțe de menținere a păcii în regiune în 2020, ca parte a unui acord pentru a pune capăt celor șase săptămâni de ostilități în timpul cărora Azerbaidjanul a obținut câștiguri teritoriale semnificative în Nagorno-Karabah și în jurul acestuia.
Ce au discutat miniștrii apărării din Armenia și Rusia?
De asemenea, miniștrii apărării din Armenia și Rusia au discutat marți dimineață și au convenit să ia măsuri pentru a stabiliza situația de la graniță. Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a discutat cu omologul său azer Jeyhun Bayramov și a cerut Armeniei să „înceteze provocările”.
Charles Michel, președintele Consiliului European, l-a îndemnat pe Pashinyan să prevină o nouă escaladare. Michel s-a întâlnit cu Pashinyan și cu președintele azer Ilham Aliyev luna trecută, la Bruxelles, pentru discuții privind normalizarea relațiilor dintre cele două țări, probleme umanitare și perspectiva unui tratat de pace privind Nagorno-Karabah.