Un dinte uman vechi de 1,8 milioane de ani, descoperit de arheologii din Georgia
Arheologii din Georgia au descoperit un dinte vechi de 1,8 milioane de ani aparținând unei specii umane timpurii, ceea ce, potrivit lor, confirmă faptul că regiunea este locul în care a avut loc una dintre cele mai vechi așezări umane preistorice din Europa, potrivit Reuters.
Dintele a fost descoperit în apropierea satului Orozmani, la aproximativ 100 km sud-vest de capitala georgiană Tbilisi, în apropiere de Dmanisi, unde la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000 au fost descoperite cranii umane datate de acum 1,8 milioane de ani.
Descoperirile de la Dmanisi au fost cele mai vechi descoperiri de acest fel din lume, în afara Africii, și au schimbat modul în care oamenii de știință înțeleg evoluția umană timpurie și modelele de migrație.
Povestea oamenilor care au părăsit Africa în urmă cu 1,8 milioane de ani
Cea mai recentă descoperire într-un sit aflat la 20 km distanță oferă încă o dovadă că zona muntoasă din sudul Caucazului a fost probabil unul dintre primele locuri în care s-au stabilit primii oameni după ce au migrat din Africa, au declarat experții.
„Orozmani, împreună cu Dmanisi, reprezintă centrul celei mai vechi distribuții de oameni vechi – sau Homo timpuriu – din lume, în afara Africii”, a transmis Centrul Național de Cercetare în Arheologie și Preistorie din Georgia, când au anunțat descoperirea dintelui.
Giorgi Bidzinashvili, conducătorul științific al echipei de săpături, a declarat că el consideră că dintele aparține unui „văr” al lui Zezva și Mzia, numele dat celor două cranii fosilizate aproape complete, vechi de 1,8 milioane de ani, găsite la Dmanisi.
„Implicațiile, nu doar pentru acest sit, ci și pentru Georgia și pentru povestea oamenilor care au părăsit Africa acum 1,8 milioane de ani, sunt enorme”, a declarat studentul britanic la arheologie Jack Peart, care a găsit primul dintele la Orozmani.
Primii oameni, o specie de vânători-culegători numită Homo erectus
„Aceasta consolidează Georgia ca un loc cu adevărat important pentru paleoantropologie și pentru povestea umană în general”, a declarat el pentru Reuters.
Cele mai vechi fosile de Homo din lume datează de acum aproximativ 2,8 milioane de ani: o falcă parțială descoperită în actuala Etiopie.
Oamenii de știință cred că primii oameni, o specie de vânători-culegători numită Homo erectus, au început probabil să migreze din Africa în urmă cu aproximativ două milioane de ani. În China de astăzi au fost descoperite unelte antice datate la aproximativ 2,1 milioane de ani, dar siturile georgiene adăpostesc cele mai vechi rămășițe ale primilor oameni descoperite până acum în afara Africii.