Operațiunea „Podul Londrei s-a prăbușit”. Ce se întâmplă după moartea Reginei Elisabeta a II-a?
Astăzi, Palatul Buckingham a anunțat că Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 96 de ani, se află sub supravegherea medicilor, care sunt îngrijorați pentru starea de sănătate a monarhului.
Fiind cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii și al doilea cel mai longeviv din lume, o întreagă generație de oameni nu a cunoscut niciodată viața fără Elisabeta a II-a. Așadar, ce se va întâmpla după moartea sa? Ce protocoale trebuie să fie urmate atunci când un monarh moare?
În primul rând, moartea Reginei Elisabeta a II-a va fi un șoc absolut pentru britanici. Așa cum a spus și biograful regal Penny Juror, moartea sa va fi un eveniment „traumatizant” pentru Marea Britanie.
„Regina este un personaj atât de popular, iar în timpul domniei sale multe lucruri s-au schimbat într-un mod cu adevărat dramatic. Absolut toate aspectele vieții s-au schimbat, însă o constantă în toate acestea a fost Regina”, a explicat Juror.
Operațiunea „Podul Londrei s-a prăbușit”
Însă, înainte ca publicul să afle că Regina Elisabeta a II-a a murit, anumite proceduri vor fi efectuate în spatele ușilor închise.
Imediat după moartea Elisabetei a II-a, Operațiunea Podul Londrei va începe. Așa cum a fost expus și în serialul de televiziune foarte popular „The Crown”, moartea Regelui George al VI-lea, tatăl Elisabetei a II-a, a fost cunoscut drept „Colțul din Parcul Hyde” (Hyde Park Corner).
Așadar, odată ce „Podul Londrei s-a prăbușit”, secretarul privat al Reginei Elisabeta a II-a, Sir Edward Young, va fi responsabil cu informarea premierului britanic înainte ca informația să ajungă la celelalte 15 țări în care Regina este șeful statului și restul națiunilor din Commonwealth. Această informare va fi făcută de la Centrul de Răspuns Global al Biroului de Externe, cu sediul la o adresă necunoscută din Londra.
Cum va fi informat publicul de moartea Reginei Elisabetei a II-a?
Publicul va fi informat de moartea Reginei Elisabetei a II-a printr-o plăcuță care va fi atârnată pe gardul Palatului Buckingham. Toți membrii personalului vor purta o panglică de culoare neagră pe brațul stâng, care nu trebuie să depășească o lățime de 8,25 centimetri.
Apoi, un comunicat va fi transmis publicațiilor de presă. În acest moment, principalele canale de televiziune din Regatul Unit vor amâna emisiile programate în prealabil și prezentatorii vor purta costume și cravate negre.
Imediat ce Regina Elisabeta a II-a moare, Prințul Charles devine rege. Acestuia îi va fi permis să-și aleagă propriul nume, fiind așteptat să poarte titlul de Regele Charles al III-lea. La acest moment, Consiliul Ascensiunii va fi reunit la Palatul St James și toate formalitățile vor începe. Charles va fi numit Rege la o zi după moartea Elisabetei a II-a și după ce frații lui îi vor săruta mâna. În timp ce Regina Elisabeta a II-a va fi așezată pe catafalc, fiul ei va vizita Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor. Prima sa rostire în calitate de monarh va avea loc la Palatul St James.
Când va avea loc încoronarea Regelui Charles al III-lea?
Încoronarea Regelui Charles al III-lea va fi plănuită la câteva luni după înmormântare, iar titlul de Prinț de Wales va trece la Prințul William, deși nu imediat.
De la moartea Elisabetei și până la înmormântarea sa vor trece 10 zile, iar în acest timp trupul Reginei va rămâne la Palatul Buckingham. Apoi, Elisabeta va fi mutată la Westminister Hall, acolo unde va putea fi vizitată de public. Peste 200.000 de oameni au vizitat trupul reginei-mamă în 2002. Apoi, în a 10-a zi, trupul Reginei Elisabeta a II-a va fi mutat la Westminister Abbey pentru funeraliile de stat la care vor participa șefi de stat din întreaga lume și care vor fi coordonate de forțele armate ale Guvernului Marii Britanii.
Ce se întâmplă dacă Regina Elisabeta a II-a moare la Balmoral?
Regatul Unit va primi o zi de doliu național (inclusiv Bursa de Valori), iar Big Ben va bate clopotele la ora locală 09:00 în aceeași zi, potrivit British Heritage.
Bijuteriile Coroanei vor fi curățate în acea dimineață, înainte ca sicriul să ajungă la Westminister Abbey, la ora locală 11:00, iar apoi tăcerea se va așterne peste întreaga națiune.
Dacă Regina Elisabeta a II-a moare la Castelul Balmoral, planul se va schimba ușor. Trupul monarhului va fi mutat la Holyroodhouse din Edinburgh, iar apoi va fi transportat la Catedrala St. Giles pentru o slujbă funerară. Până la acel moment, publicul va primi vestea morții și oamenii se vor aduna, cel mai probabil, pentru a arunca cu flori peste Trenul Regal, care va transporta trupul neînsuflețit al Elisabetei a II-a înapoi la Londra pentru funeralii.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, o viață de poveste
Starea de sănătate a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, motiv de îngrijorare
Regina Elisabeta a II-a, povestea unui simbol
Momentele cheie care au marcat domnia reginei Elisabeta a-II-a a Marii Britanii