Solul marțian ar putea fi folosit pentru componente de rachete imprimate 3D
Un obiectiv al explorării spațiului este conceptul de in situ, aducând foarte puțin de pe Pământ și folosind ceea ce ar fi găsit pe planeta, satelitul natural sau asteroidul vizitat. Cercetătorii încearcă să folosească materialele existente pe Marte, iar un nou studiu a găsit o modalitate de a crea un aliaj de titan care folosește regolitul marțian, solul Planetei Roșii.
După cum a fost explicat în Jurnalul Internațional de Tehnologie Ceramică Aplicată, o echipă de cercetare a folosit solul marțian pentru a crea ceramică și, de asemenea, l-a amestecat cu un aliaj de titan-aluminiu-vanadiu.
Acest aliaj este cunoscut pentru rezistența fizică, dar și rezistența la coroziune, iar echipa a fost foarte interesată să vadă dacă adăugarea solului marțian ar îmbunătăți proprietățile.
Compozitul metalo-ceramic este deosebit de rezistent
Crearea ceramicii din regolit 100% nu a avut succes. Acest material are tendința de a crăpa deci nu este util ca material de construcție. Cu toate acestea, poate fi folosit ca protecție împotriva oxidării și chiar poate atenua radiațiile.
Marte nu are câmp magnetic, așa că există mai puțină protecție împotriva vântului solar și a razelor cosmice. Acest lucru creează niște aurore unice pe Marte dar este periculos pentru viitorii astronauți.
Dar regolitul poate fi folosit pentru a face un material destul de robust. Când o mică parte din regolit (5%) a fost amestecat cu aliajul de titan, echipa a descoperit că acesta a îmbunătățit drastic proprietățile materialului și l-a făcut mult mai ușor.
Amestecul poate fi folosit în imprimante 3D
„Îți oferă un material mai bun, cu rezistență și duritate mai mare, astfel încât poate funcționa semnificativ mai bine în unele aplicații”, a declarat Amit Bandyopadhyay, de la Universitatea de Stat din Washington, citat de IFLScience.
Echipa a creat amestecul prin topirea aliajului la peste 2.000 de grade Celsius și adăugarea unui sol similar cu cel marțian, iar amestecul poate fi folosit în imprimante 3D speciale.
„Acest lucru stabilește că este realizabil și poate ar trebui să ne gândim în această direcție, deoarece avem nevoie de piese compozite metal-ceramice care sunt puternice și pot fi folosite pentru orice fel de piese structurale”, a adăugat Bandyopadhyay.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Este Pluto o planetă? Unii cercetători consideră că este „mai dinamic decât Marte”
Experimentul MOXIE produce cu succes oxigen pe Marte
Roverul Perseverance, la un pas de a afla dacă a existat cu adevărat apă pe Marte
Transportul oamenilor pe Marte nu ar fi cel mai mare obstacol pentru o misiune cu echipaj