Tratamentul aplicat de China comunității uigure „poate constitui crime împotriva umanității”, anunță ONU. Organizația mai susține că numeroase femei „au adus acuzații de control forțat al nașterilor”.
Tratamentul aplicat de China populației uigure „poate constitui crime împotriva umanității”, a declarat biroul pentru drepturile omului al Națiunilor Unite. Acesta susține că a găsit dovezi în rândul femeilor cu privire la avorturi și sterilizări forțate, potrivit Sky News.
Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a declarat că a decis să investigheze după ce, la sfârșitul anului 2017, i-au fost aduse la cunoștință „acuzații grave de încălcare a drepturilor omului împotriva uigurilor și altor comunități predominant musulmane”.
În decembrie 2021, un tribunal a găsit China vinovată de genocid împotriva poporului uigur și a altor minorități din Xinjiang.
ONU a precizat că raportul său s-a bazat „pe o analiză riguroasă a materialului documentar disponibil în prezent”.
„Amploarea detenției arbitrare și discriminatorii a membrilor uigurilor și a altor grupuri predominant musulmane, în conformitate cu legea și politica, în contextul restricțiilor și al privării, în general, de drepturile fundamentale de care se bucură individual și colectiv, poate constitui crime internaționale, în special crime împotriva umanității”, susține ONU.
Într-un raport lung, sunt referiri la „încălcări ale politicii de planificare familială”.
„Mai multe femei intervievate de OHCHR au ridicat acuzații de control forțat al nașterilor, în special plasarea forțată a DIU și posibile sterilizări forțate în ceea ce privește femeile uigure și de etnie kazahă (…) Unele femei au vorbit despre riscul unor pedepse aspre, inclusiv „internarea” sau „încarcerarea” pentru încălcări ale politicii de planificare familială. Printre acestea, OHCHR a intervievat câteva femei care au declarat că au fost forțate să facă avorturi sau forțate să li se introducă DIU, după ce au atins numărul de copii permis de politica de planificare familială (…) Aceste mărturii de primă mână, deși limitate ca număr, sunt considerate credibile”, scrie în document.
China respinge acuzațiile ONU. Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al Chinei pentru misiunea sa la ONU, Liu Yuyin, a declarat că „așa-numita evaluare, bazată pe prezumția de vinovăție, folosește ca surse principale dezinformarea și minciunile fabricate de forțele anti-China, ignoră în mod deliberat informațiile autorizate și materialele obiective furnizate de guvernul chinez, denaturează în mod rău intenționat legile și politicile Chinei”.