Home » D:News » Inginerii de la NASA au rezolvat erorile sondei Voyager 1. Ce s-a întâmplat?

Inginerii de la NASA au rezolvat erorile sondei Voyager 1. Ce s-a întâmplat?

Inginerii de la NASA au rezolvat erorile sondei Voyager 1. Ce s-a întâmplat?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 03.09.2022

O problemă care afecta sonda spațială Voyager 1 a NASA a fost remediată. La începutul acestui an, sistemul AACS, care menține antena Voyager 1 îndreptată spre Pământ, a început să trimită informații incorecte despre starea și activitățile sale către Pământ, chiar dacă altfel funcționa normal.

De asemenea, restul sondei a fost sănătoasă, deoarece a continuat să adune și să transmită date științifice.

De atunci, echipa a localizat sursa informațiilor deformate. AACS a început să trimită datele de telemetrie printr-un computer de bord despre care se știa că a funcționat defectuos cu ani în urmă, iar computerul a corupt datele.

Inginerii NASA au remediat problema

Suzanne Dodd, managerul de proiect al Voyager, a spus că, atunci când au bănuit că aceasta era problema, au decis să încerce o soluție simplă, cu risc scăzut, anume ca AACS să reia trimiterea datelor către computerul potrivit.

Inginerii nu știu încă de ce AACS a început să direcționeze datele de telemetrie către computerul incorect. Ei cred că, cel mai probabil, a fost vorba despre o comandă defectuoasă generată de un alt computer de bord.

Dacă acesta este într-adevăr cazul, ar sugera o problemă în altă parte a sondei spațiale. Echipa va continua să caute această problemă, dar cercetătorii sunt de părere că nu reprezintă o amenințare pentru „sănătatea” pe termen lung a sondei Voyager 1.

Sonda Voyager 1, de 45 de ani în spațiu

„Suntem fericiți să avem telemetria înapoi”, a spus Dodd, citat de SciTechDaily. „Vom face o citire completă a memoriei AACS și vom analiza tot ceea ce a făcut. Acest lucru ne va ajuta să încercăm să diagnosticăm problema care a cauzat problema de telemetrie de la bun început. Așadar, suntem optimiști dar prudenți, avem încă mai multe investigații de făcut”, a adăugat Dodd.

Navele Voyager 1 și Voyager 2 explorează Sistemul Solar de 45 de ani. Ambele nave spațiale se află acum în spațiul interstelar, regiunea din afara heliopauzei, cunoscută și drept „bula” de particule energetice și câmpuri magnetice a Soarelui.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA a anunțat o nouă încercare de lansare pentru Artemis I

Sonda spațială Voyager a detectat un sunet persistent dincolo de sistemul nostru solar

NASA a publicat înregistrările de pe ”Discul de aur”, trimis în cosmos la bordul sondelor Voyager.

NASA a înregistrat sunetul sinistru produs de o gaură neagră

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase