Casa Vernescu, un simbol al secolului al XIX-lea (DOCUMENTAR)

30 08. 2022, 08:35

This browser does not support the video element.

Casa Vernescu a fost construită în stilul eclectic, fiind una dintre cele mai frumoase clădiri din Capitala primului sfert al secolului al XIX-lea. Inițial, i-a aparținut boierului Filip Lenș, un logofăt al dreptății care a ocupat diferite funcții în administrația Țării Românești.

Lenș a dăruit casa soției sale, Elisabeta Balotescu-Carpinisanu, iar un an mai târziu, în 1822, a avut loc un incendiu în urma căruia refacerea casei era necesară. În interiorul holului Casei Vernescu, proprietarul a realizat niste incrustaţii destul de aproape de tavan, pe care a scris numele lui Seneca, Pascal sau Shakespeare.

În același an, Casa Vernescu a luat din nou foc, iar proprietarii au început să fie rigizi în ceea ce privește păstrarea acestui imobil.

După moartea boierului Lenș, în acest loc s-a instalat o unitate militară, apoi Ministerul de Război. În anul 1886, edificiul a devenit proprietatea unui politician din acea vreme, Guță Vernescu. La solicitarea lui, arhitectul Ion Mincu a făcut o restaurare, iar pictorul George Demetrescu Mirea i-a împodobit interioarele.

Picturile, dar şi stilul neoclasic, vitraliile înalte şi oglinzile impunătoare au transformat Casa Vernescu, pentru mult timp, într-una dintre cele mai aspectuoase clădiri. Se spune că, aici erau organizate și cele mai vestite baluri şi serate mondene la care lua parte protipendada Bucureştiului.

Edificiul a fost construit cu un etaj, iar în centrul său are un hol mare care este împodobit cu o piesă monumentală. Scara atrage atenția încă de la intrarea în hol, prin arhitectura deosebită.

Citește continuarea pe Gândul!