Pe fondul secetei severe care afectează Europa, o flotilă de nave de război germane cunoscută drept Kampfgruppe Zieb, scufundate în Al Doilea Război Mondial, a ieșit la suprafață.
Al doilea fluviu ca lungime din Europa, Dunărea se întinde de la Pădurea Neagră din sud-vestul Germaniei până la Marea Neagră în estul României și curge prin 10 țări. Ca urmare a condițiilor cauzate de secetă, nivelul fluviului a scăzut la cele mai scăzute niveluri din aproximativ un secol.
Nivelurile scăzute ale apei sunt vizibile în special în Serbia, unde rămășițele flotilei aparținând Kriegsmarine (marina de război a Germaniei) au ieșit la suprafață.
Peste 20 de nave sunt situate în apropierea orașului-port Prahovo și au fost scufundate de Marina Germană în 1944, în timpul retragerii acesteia din calea Armatei Roșii.
Scopul a fost acela de a ține vasele departe de mâinile sovieticilor, potrivit WarHistoryOnline.
Se crede că tone de bombe și armament sunt stocate pe mai multe dintre navele scufundate, punând în pericol activitățile umane de pe fluviu precum pescuitul.
Cele șase luni de secetă au restricționat traficul fluvial și în alte părți ale Europei, inclusiv Germania, Italia și Franța. În Serbia, autoritățile au recurs la dragarea Dunării pentru a menține deschise canalele de navigație de pe Dunăre.
Guvernul sârb a anunțat o licitație pentru a salva epavele și pentru îndepărtarea muniției și a explozibililor. Costul operațiunii a fost estimat la 30 de milioane de dolari.
Și în Ungaria apar nave care au fost scufundate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, precum cea descoperită tot în Dunăre, în data de 17 august, lângă Vámosszabadi.
Morminte din timpul Migrației popoarelor și din Neolitic, găsite lângă Dunăre
O epavă rară, descoperită de arheologii germani. Ce transporta nava atunci când s-a scufundat?
Morminte acoperite cu vopsea roșie, descoperite în movile din Serbia. Ce ar fi simbolizat?