Primul caz cunoscut de infecție simultană cu variola maimuței, COVID-19 și HIV
Un bărbat din Italia a devenit primul caz cunoscut de infecție simultană cu variola maimuței, COVID-19 și HIV.
După cum relatează Journal of Infection, bărbatul de 36 de ani din Italia tocmai se întorsese dintr-o vacanță de cinci zile în Spania, timp în care a întreținut relații sexuale neprotejate cu alți bărbați. La nouă zile după ce s-a întors acasă, i s-a făcut rău, a acuzat febră, dureri în gât, oboseală, dureri de cap și ganglioni limfatici umflați.
Mai târziu în aceeași după-amiază, a dezvoltat o erupție pe brațul stâng. A doua zi, a observat, de asemenea, vezicule mici și dureroase pe trunchi, picioare și față.
Bărbatul ar fi contractat toate cele trei boli în aceeași perioadă
Testele au arătat că a fost infectat cu variola maimuței, COVID-19 și HIV-1. Medicii au remarcat că numărul lui de celule albe sugerează că infecția cu HIV a fost „relativ recentă”. Bărbatul și-a făcut un test HIV în septembrie 2021, dar a primit un rezultat negativ.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat variola maimuței o „urgență de sănătate globală” la sfârșitul lunii iulie 2022. Până pe 22 august, au fost înregistrate aproximativ 45.535 de cazuri în întreaga lume, majoritatea în Europa și America de Nord.
Probleme majore de sănătate publică la nivel mondial
După cum arată acest studiu de caz, lumea se confruntă și cu o serie de alte probleme majore de sănătate publică la nivel mondial. Medicii spun că nu este clar cum s-ar fi influențat cele trei infecții una pe cealaltă.
Marea majoritate a cazurilor de variola maimuței sunt în rândul bărbaților care întrețin relații sexuale cu alți bărbați, potrivit OMS.
„Deoarece acesta este singurul caz raportat de co-infecție cu virusul variola maimuței, SARS-CoV-2 și HIV, încă nu există suficiente dovezi care să susțină că această combinație poate agrava starea pacientului”, scriu medicii, citați de IFL Science.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Virusul HIV accelerează îmbătrânirea cu până la cinci ani
Variola maimuței evoluează într-un ritm accelerat. Iată ce spun specialiștii
O formă severă de COVID-19 are un impact cognitiv echivalent cu 20 de ani de îmbătrânire
Virusul HIV latent, eliminat din celule cu ajutorul unui medicament pentru cancer