Home » D:News » Vreme caniculară în aproape toată țară. Cum arată prognoza anunțată de ANM?

Vreme caniculară în aproape toată țară. Cum arată prognoza anunțată de ANM?

Vreme caniculară în aproape toată țară. Cum arată prognoza anunțată de ANM?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 24.08.2022

Vremea va redeveni caniculară în majoritatea regiunilor țării după data de 25 august, se arată în prognoza pe două săptămâni publicată recent de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Intervalul va debuta cu o vreme relativ răcoroasă (medii ale temperaturilor maxime de 24-27 de grade şi ale minimelor de 15-17 grade), apoi vremea se va încălzi semnificativ, astfel că în perioada 25-30 august vor fi din valori cu mult peste cele climatogic specifice şi izolat, la câmpie, posibil chiar caniculare; cele diurne vor fi de 32-34 de grade, iar noaptea se vor înregistra 18-21 de grade, mediat regional.

Pentru finalul intervalului de anticipaţie (respectiv primele zile ale lunii septembrie) este estimat un regim termic mai ponderat, însă cu valori în general tot peste mediile multianuale.

Banat:

În primele zile va continua să plouă pe arii extinse şi pe alocuri se vor mai acumula cantităţi de apă însemnate, apoi doar izolat vor mai fi posibile ploi slabe. Ulterior, după 31 august, va creşte probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice).

Crișana:

La începutul intervalului, valorile termice diurne se vor situa în jurul normelor perioadei, cu maxime de 26-29 de grade, apoi va urma o încălzire semnificativă a vremii, astfel că între 25 şi 30 august aceasta va deveni călduroasă, izolat posibil caniculară la câmpie, cu temperaturi diurne de 32-34 de grade, mediat regional. Pentru ultimele zile din interval este estimată o răcorire a vremii, fiind de aşteptat temperaturi mai apropiate de mediile multianuale. Pe parcursul nopţilor, minimele termice vor fi, în mare parte din interval, peste cele obişnuite în această perioadă din an, în medie de 14-17 grade şi chiar mai ridicate între 25 şi 31 august.

În primele zile, vor fi manifestări locale de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), dar numai pe suprafeţe mici se mai pot înregistra cantităţi de apă însemnate. Ulterior, ploi în general slabe vor mai fi posibile izolat, urmând ca probabilitatea de a ploua mai frecvent să fie în creştere după data de 31 august.

Transilvania:

La începutul intervalului, valorile termice diurne vor fi în general mai apropiate de normele perioadei, cu maxime în medie de 26-28 de grade, apoi va urma o încălzire apreciabilă a vremii, astfel că între 25 şi 31 august aceasta va deveni din nou călduroasă, cu temperaturi diurne de 30-33 de grade, mediat regional. Pentru ultimele zile din interval este estimată o răcorire a vremii, fiind de aşteptat temperaturi mai apropiate de mediile multianuale. Minimele termice vor fi, în mare parte din interval, peste cele obişnuite în această perioadă din an, în medie de 14-17 grade, cu valori mai coborâte în unele nopţi în zonele depresionare.

În primele zile şi cu probabilitate mare spre sfârşitul intervalului de referinţă, vor fi manifestări locale de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), iar pe suprafeţe restrânse se vor înregistra cantităţi de apă mai însemnate.

Maramureș:

În majoritatea zilelor din interval, regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele specifice acestei perioade din an; astfel, mediile maximelor vor creşte de la 28-30 de grade în primele zile până la 31-33 de grade între 25 şi 30 august. Şi valorile nocturne vor fi mult mai ridicate decât cele obişnuite, cu minime de 14-16 grade, mediat regional. O răcorire a vremii este estimată pentru finalul intervalului de referinţă (primele zile ale lunii septembrie).

În primele zile, vor fi manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice), iar pe arii restrânse se pot acumula cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea pentru ploi locale va creşte din nou după data de 30 august.

Moldova:

Vremea călduroasă, cu valori termice mult peste cele climatologic specifice va predomina în mare parte din interval, astfel că media maximelor va fi de 30-34 de grade, iar în sudul regiunii vor fi şi zile caniculare. Şi temperaturile nocturne se vor situa peste cele obişnuite perioadei, respectiv minime de 16-19 grade, mediat regional. Pentru primele zile de septembrie sunt estimate valori termice în scădere, dar care se vor menţine totuşi peste normele perioadei.

Regimul pluvimetric se va menţine deficitar în tot intervalul, doar în prima zi şi în perioada 31 august – 1 septembrie urmând a fi averse locale, dar numai izolat cantităţi de apă mai însemnate.

Dobrogea:

Majoritatea zilelor din perioada de referinţă vor fi caracterizate de o vreme călduroasă, local caniculară în vestul regiunii, cu medii ale maximelor de 31-35 de grade, valori mai ponderate (de 28-31 de grade) urmând a se înregistra pe litoral în intervalul 22-26 august. Aceeaşi abatere pozitivă faţă de norme o vor avea şi minimele nocturne care se vor situa între 18 şi 22 de grade. O posibilă răcorire a vremii este estimată pentru începutul lunii septembrie, dar şi atunci temperaturile vor depăşi mediile multianuale.

Regimul pluvimetric se va menţine deficitar în tot intervalul, doar la începutul perioadei şi posibil după data de 1 septembrie urmând a fi averse locale, în general slabe.

Muntenia:

În majoritatea zilelor din perioada de referinţă, va fi o vreme călduroasă, local caniculară la câmpie, astfel că media maximelor va fi de 30-35 de grade şi a minimelor de 15-20 de grade. Excepţie vor face în primele două zile nordul şi vestul regiunii, unde valorile termice vor fi apropiate de cele climatologic specifice (25-29 de grade), iar o posibilă răcorire a vremii este estimată pentru întreaga regiune după data de 2 septembrie.

Cu toate că la începutul intervalului va mai ploua, izolat în cantităţi mai însemnate (cu precădere în nordul regiunii), regimul pluviometric va fi în ansamblu deficitar, în special la câmpie.

Oltenia:

Intervalul va debuta cu o vreme relativ răcoroasă (medii ale temperaturilor maxime de 24-27 de grade), apoi însă vremea se va încălzi semnificativ, astfel că în perioada 25-31 august vor fi din nou valori cu mult peste cele climatogic specifice şi izolat, la câmpie, chiar caniculare, cu temperaturi diurne în medie de 31-34 de grade. Minimele nocturne se vor menţine în general mai ridicate decât cele normale, astfel că, mediat regional, se vor înregistra 16-18 grade. Pentru finalul intervalului de anticipaţie (respectiv primele zile ale lunii septembrie) este estimat un regim termic mai ponderat, însă cu valori ce se vor menţine peste mediile multianuale.

În primele zile va continua să plouă pe arii extinse, pe alocuri cumulându-se cantităţi de apă mai însemnate, apoi doar izolat vor mai fi posibile ploi slabe. După data 1 septembrie, va creşte probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice).

La munte:

În cea mai mare parte a intervalului, va predomina o vreme caldă, cu valori peste cele normale, respectiv medii ale maximelor de 18-25 de grade, mai ridicate la altitudini mai joase în perioada 25-31 august, iar ale minimelor de 8-15 grade. O posibilă răcorire a vremii este estimată pentru începutul lunii septembrie, dar şi atunci temperaturile vor depăşi în general mediile multianuale.

La începutul perioadei de referinţă (22-24 august), pe arii extinse vor fi averse şi se vor acumula local cantităţi de apă mai însemnate. Probabilitatea de ploaie va creşte din nou după data de 31 august.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
De ce uneori zăpada pare albastră?
De ce uneori zăpada pare albastră?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați