Un pui de urs s-a drogat cu o miere „halucinogenă”, produsă de secole de apicultorii din regiunea Mării Negre și din Himalaya. Substanța, cunoscută și sub numele de miere amară pentru gustul său înțepător, este rezultatul faptului că albinele se hrănesc cu polenul florilor de rododendron.
Ministerul turc al Agriculturii și Pădurilor a declarat că puiul de urs a fost salvat după ce a fost găsit leșinat în provincia Duzce din nord-vestul țării, la aproximativ 130 de mile est de Istanbul.
În prezent, puiul este în stare bună, după ce a fost îngrijit de veterinari.
Potrivit The Washington Post, ursoaica pui a mâncat o cantitate excesivă dintr-o delicatese miere, care este cultivată de secole de apicultorii din regiunea Mării Negre și din Himalaya.
Substanța, cunoscută și sub numele de miere amară pentru gustul său înțepător, este rezultatul faptului că albinele se hrănesc cu polenul florilor de rododendron. Plantele viu colorate poartă o neurotoxină naturală numită grayanotoxină care, atunci când este consumată, poate induce euforie, halucinații și intoxicație, după cum a aflat rapid și mica ursoaică.
O înregistrare video distribuită de Ministerul Agriculturii și Pădurilor din Turcia a arătat ursul complet amețit după consumul de miere „halucinogenă”. În partea din spate a unei camionete, ursoaica pui stătea cu burta în sus și cu membrele împrăștiate, cu gura ușor deschisă, cu ochii mari, iat timp de câteva secunde s-a zvârcolit amețită și confuză.
Clipul a transformat rapid puiul într-o celebritate locală. După ce a solicitat cetățenilor idei de nume, agenția guvernamentală a prezentat-o sub numele de Balkiz – care înseamnă „fată de miere” sau „fiică de miere” în limba turcă – împreună cu o fotografie în care ursulețul, acum treaz, poza în vârful unei crengi cu un pepene pe jumătate mâncat.
Deși Balkiz este cea mai recentă ursoaică ce a avut de suferit astfel de simptome, nu este nici pe departe prima care face acest lucru. Mii de cazuri de otrăvire au fost raportate în întreaga lume de-a lungul istoriei.
Potrivit cercetărilor efectuate de profesorul de antropologie Vaughn Bryant, de la Texas A&M, una dintre cele mai vechi înregistrări despre mierea cu efecte halucinogene provine de la Xenofon din Atena, care a fost elev al filosofului Socrate. Istoricul grec a scris că o armată greacă a dat peste această substanță în anul 401 î.Hr. în timp ce trupele se întorceau de la Marea Neagră după o victorie asupra perșilor.
„Au decis să se ospăteze cu miere locală furată din niște stupi de albine din apropiere. Câteva ore mai târziu, trupele au început să vomite, au avut diaree, au devenit dezorientate și nu mai puteau sta în picioare; a doua zi, efectele au dispărut și și-au continuat drumul spre Grecia”, a povestit Bryant într-un comunicat de presă din 2014.
Alte trupe nu au fost nici pe departe la fel de norocoase. Aproximativ 334 de ani mai târziu, soldații romani care erau conduși de Pompei cel Mare au căzut pe o capcană de miere plantată de armata persană, care „a adunat vase pline cu miere locală și le-a lăsat pentru ca trupele romane să le găsească”, a spus Bryant. „Au mâncat mierea, au devenit dezorientați și nu au putut lupta. Armata persană s-a întors și a ucis peste 1.000 de soldați romani cu puține pierderi proprii”.
Secole mai târziu, trupele Uniunii au întâlnit mierea halucinogenă în apropierea Munților Apalași, în timpul Războiului Civil. La fel ca și grecii și romanii înaintea lor, americanii s-au amețit și s-au îmbolnăvit, a spus Bryant.
Cu toate acestea, această miere este incredibil de greu de găsit, a relatat The Guardian. Rododendronii care produc neurotoxinele necesare se găsesc în puține locuri și sunt cel mai prolifici în regiunile muntoase de la Marea Neagră și la poalele munților Himalaya. Culegătorii trebuie să facă eforturi uriașe pentru a dobândi substanța de culoare roșie, urcându-se în copaci înalți și stânci și, adesea, respingând una dintre cele mai mari specii de albine din lume. O jumătate de kilogram de astfel de miere se poate vinde cu aproape 170 de dolari, a declarat Bryant. În Turcia, un kilogram de „bal delicatese” de înaltă calitate se poate vinde cu până la 2.000 de lire, ceea ce o face una dintre cele mai scumpe mieri din lume, notează The Guardian.
Prețul reflectă, de asemenea, valoarea medicinală pe care unii oameni o atribuie mierii cu gust amar. Este adesea prezentată ca un remediu natural pentru afecțiuni precum diabetul, hipertensiunea, tulburările gastrointestinale, artrita și durerile de gât. Unii o folosesc chiar ca afrodisiac sau ca tratament pentru disfuncția erectilă, potrivit unui raport din 2018 publicat în revista științifică RSC Advances.