Cum va vinde Kazahstan petrol? Țara intenționează să ocolească Rusia
Kazahstan vrea să vândă o parte din țițeiul său prin cea mai mare conductă de petrol din Azerbaidjan începând din septembrie. Țara caută alternative la ruta pe care Rusia o controlează și a amenințat că o va închide, au declarat trei surse, în exclusivitate, pentru Reuters.
Exporturile de petrol din Kazahstan reprezintă peste 1% din livrările mondiale, adică aproximativ 1,4 milioane de barili pe zi. Timp de 20 de ani, acestea au fost transportate prin conducta CPC către portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagră, care oferă acces la piața mondială.
În iulie, un tribunal din Rusia a amenințat cu închiderea CPC, ceea ce a determinat guvernul kazah să caute alte puncte de desfacere, ca măsură de precauție. Niciuna dintre alternative nu este la fel de bună precum conducta CPC, ceea ce ar putea afecta piețele energetice. Oricum, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, prețurile internaționale ale țițeiului au atins cotele maxime ale ultimilor 14 ani, iar prețurile au rămas ridicate.
Contractul final, semnat la sfârșitul lunii august
O sursă din domeniu a declarat că firma petrolieră de stat din Kazahstan, Kazmunaigaz (KMG), se află în discuții avansate cu unitatea comercială a firmei de stat SOCAR din Azerbaidjan pentru a permite ca 1,5 milioane de tone pe an de țiței kazah să fie vândute prin conducta azeră care livrează petrol către portul mediteranean Ceyhan din Turcia.
Contractul final urmează să fie semnat la sfârșitul lunii august, iar fluxurile prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) vor începe să curgă o lună mai târziu, a precizat sursa.
Alte 3,5 milioane de tone pe an de țiței kazah ar putea începe să curgă în 2023 printr-o conductă azeră legată de portul georgian Supsa de la Marea Neagră, au declarat două surse.