Creșterea exporturilor chinezești a accelerat în mod neașteptat în luna iulie, oferind un impuls încurajator economiei, care se străduiește să se redreseze după o cădere bruscă, provocată de COVID, deși importurile au rămas slabe.
Expedierile au crescut cu 18,0% în iulie față de anul precedent, cel mai rapid ritm din acest an, au arătat duminică datele vamale oficiale, comparativ cu o creștere de 17,9% în iunie și depășind așteptările analiștilor, care se așteptau la 15,0%.
Analiștii se așteptau ca exporturile să se diminueze pe fondul semnelor tot mai mari de reducere a consumului global, scrie Reuters.
Un sondaj global privind fabricile publicat săptămâna trecută a arătat că cererea a slăbit în iulie, indicii comenzilor și producției scăzând la cele mai slabe niveluri de la debutul pandemiei COVID-19 la începutul anului 2020.
Sondajul oficial al industriei prelucrătoare din China a indicat că activitatea s-a contractat luna trecută, ceea ce a ridicat temerile că redresarea economiei după blocajele generalizate din primăvară va fi mai lentă și mai accidentată decât se aștepta.
Dar au existat semne că întreruperile din lanțul de transport și de aprovizionare cauzate de blocaje au continuat să se atenueze, exact la timp pentru expeditorii care se pregătesc pentru vârful cererii de cumpărături de sfârșit de an.
Importurile au crescut cu 2,3% față de anul precedent, față de creșterea de 1% din iunie și au ratat prognoza de creștere de 3,7%.
Analiștii s-au așteptat ca dinamica importurilor să se intensifice modest în a doua jumătate a anului, susținută de echipamentele și produsele de bază legate de construcții, pe măsură ce guvernul își intensifică cheltuielile de infrastructură.
Luna trecută, China a înregistrat un excedent comercial record de 101,26 miliarde de dolari, ca urmare a valorii scăzute a importurilor, dar a creșterii solide a exporturilor. Analiștii prognozaseră un excedent comercial de 90,0 miliarde de dolari.